Aaltolaisten oma kanava tulee! OSA 2

AYY:n keskustoimistolla jutusteltiin keskiviikkona 20.4. reilu 2,5 tuntia uuden kanavan tarkoituksesta, sisÀllöstÀ ja rakenteesta. Paikalla oli noin viisitoista kanavan tulevaisuudesta kiinnostunutta ideoijaa. Joukosta suurin osa oli OUBS-kanavan vanhoja ja nykyisiÀ toimijoita ja oman yhdistyksen toiminnan kautta kanavasta kiinnostuneita. Tilaisuudesta on tulossa kooste katsottavaksi OUBS:lta.

Mutta mitÀ ajatuksia keskustelussa nousi esiin?

Forum Romanum. Voisiko kanavan ympÀrille, sen tiloihin ja nettiin, muodostua jonkinnÀköinen kulttuurifoorumi? Heitettiin ilmoille, ettÀ tiloissa voisi pesiÀ ideahautomo ja tilat olisivat elÀvÀt ja mahdollisimman avoimet. Vertailukohtana kÀytettiin Design Factorya. TÀssÀ kulttuurikeskuksessa kulkisi ihmisiÀ, tiloja voisi varata projekteihin ja ne olisivat olohuonemaiset. Keskuksessa jÀrjestettÀisiin tapahtumia ja sÀÀnnöllisesti iltamat, joihin houkuteltaisiin vÀkeÀ jollakin porkkanalla, esimerkkinÀ kÀytettiin Design Factoryn aamupalaa. Puhtautta tiloihin kaivattiin, mutta liian kliinistÀ ei saa olla, jotta luovuus ei katoa.

Oltiin aika yksimielisiÀ siitÀ, ettÀ nettisivuihin on panostettava ja niiden tulisi olla nÀkyvyyden pÀÀvÀylÀ. Ideoitiin, ettÀ pelkkien videoklippien lisÀksi sivuilta voisi löytyÀ myös taustoitusta ohjelmiin. Olisiko hakusessa erÀÀnlainen videoblogi?

Formaatit. Uusi kanava tarvitsee ohjelmaformaatit selkeyttÀmÀÀn tarjontaa. Keskustelussa esitettiin, ettÀ formaattien avulla katsojien on helpompi lÀhestyÀ ohjelmia, kun tietÀÀ mitÀ odottaa. ErÀÀnlaista brÀndÀÀmistÀ siis. Sitten keskusteltiin myös fiktiivisen tuotannon roolista ja ajatuksia oli sen puolesta, ettÀ fiktiivistÀ tuotantoa tehtÀisiin projektiluontoisesti. Kyseenalaistettiin, onko mielekÀstÀ rajata tehdÀÀnkö fiktiivistÀ tuotantoa, kun innokas porukka tulee tekemÀÀn ja toteuttamaan itseÀÀn? Keskustelussa todettiin, ettÀ live-lÀhetykset ovat muuten aika kiva juttu! NiitÀ pitÀisi vain mainostaa paremmin. TÀllaista palvelua ei Suomessa juuri ole tarjolla yo-kuntamaailmassa. Toimituksen ohjelmatuotannon lisÀksi kanava voisi tarjota Aaltotuben, jonne jokainen aaltolainen voi ladata omaa materiaaliaan. Palvelu voisi auttaa aaltoidentiteetin muodostumisessa. TÀtÀ me tehdÀÀn!

Vastuu. Miten ihmiset saadaan ottamaan vastuuta? Esitettiin, ettÀ jos toimija ei saa tarpeeksi vastuuta, kiinnostus voi lopahtaa. EntÀ jos vapaaehtoiset kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa, kun samasta työstÀ maksetaan palkkaa osalle toimituksesta? Tuleeko heistÀ vastuuttomia? Pohdittiin, ettÀ pÀÀtoimittajalla voisi olla palkkausoikeus ja muutenkin valtaa rahankÀytön suhteen. HÀn voisi jaella vapaaehtoisille suoritetuista projekteista palkkioita. Ehdotettiin samanlaista jakoa kahdenlaisiin vapaaehtoisiin, kuten AYY:n hallituskin esitti kanavan perustamissuunnitelmassa. Olisi siis kaudeksi sitoutuneita vapaaehtoisia, joille kehittyy tietty osaaminen ja heille jaetaan selkeÀt vastuuroolit. TÀmÀn lisÀksi olisi projektikohtaisia avustajia, joita joudutaan opastamaan enemmÀn. Miten vapaaehtoisia sitoutetaan ja miten voidaan vetÀÀ raja vapaaehtoisten ja palkkaa tai palkkioita saavien vÀlille? Hankalia kysymyksiÀ ja ihmisillÀ tuntuu olevan myös erilaisia nÀkemyksiÀ siitÀ, miten homman pitÀisi toimia. TÀtÀ pitÀÀ vielÀ pohtia!

Laatu. JÀin tilaisuuden jÀlkeen pohtimaan, mitÀ on laatu. Yksi keskustelijoista kuvasi laatua odotuksien tÀyttymisenÀ. Mutta mistÀ nÀmÀ odotukset syntyvÀt? Toisille sisÀltö merkitsee enemmÀn kuin kuvan tai ÀÀnen laatu. MitÀ sisÀllön pitÀisi olla ja miten se tÀyttÀisi mahdollisimman hyvin nÀinkin laajan yhteisön odotukset? Ja nyt tÀytyy laittaa paino sanalle mahdollisimman, kaikkia ei voi kuitenkaan aina miellyttÀÀ. TÀssÀpÀ haaste tulevalle pÀÀtoimittajalle!

No, mitÀ jÀi kÀteen? Ainakin nippu muistiinpanoja uudelle pÀÀtoimittajalle kÀteen annettavaksi ja vahvistusta niille ajatuksille, joita tÀmÀn kevÀÀn aikana muissakin keskusteluissa on pyörinyt pöydÀllÀ. TÀllaisia vielÀ enemmÀn workshop-luonteisia tilaisuuksia olisi varmasti syytÀ jÀrjestÀÀ jatkossakin, kun jotain pÀÀstÀÀn jo konkreettisesti myös toteuttamaan ja saman tien!

Ideointiin olisin kovasti toivonut osallistuneen myös enemmÀn sellaisia yhteisömme jÀseniÀ, jotka olisivat tulleet OUBS:n ja siihen jollakin tapaa kytköksissÀ olevien tahojen ulkopuolelta. Keskustelu olisi voinut olla tÀllöin vielÀ antoisampaa. KyllÀ ideoita ja kysymyksiÀ varsinkin saa heittÀÀ, vaikka ei kaikkea televisio-ohjelmatuotantoon liittyvÀÀ tietoa hallitsekaan.

Seuraavaksi linjan luonnosta nÀpyttelemÀÀn!

Henna

PS. Ehdota uudelle kanavalle nimeÀ!

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *