Elämän kirjo esillä kansainvälisyysviikolla

DoP in action!

 

AYY:n kansainvälisyysviikko on paraikaa käynnissä. Viikkoon huipentuvat Mosaicin, ensiaskeliaan ottavan kansainvälisyysjaoston kuluvan vuoden ponnistukset. Viikon tavoitteena on esitellä erilaisia näkökulmia kansainvälistymiseen, ja toivottavasti jokainen on löytänyt niistä jonkin itseään kiinnostavan. Erityisesti yksi tapahtumista, Global Lives – the screening, on erilainen kuin mikään mihin olen aiemmin törmännyt.

 

Tapasin David Evan Harrisin ensi kertaa aiemmin tänä syksynä erään Aalto-kurssin yhteydessä. David on loistotyyppi ja innovatiivisin kohtaamani paremman maailman puolesta taistelija. Ihastuin totaalisesti yhteen hänen projekteistaan – Global Livesiin. Ilmoitin heti haluavani esittää hänen projektinsa Aalto-yliopistossa, ja hän oli yhtä innoissaan kuin minä.

 

Global Lives -tiimin tavoite on rakentaa ihmiselämästä virtuaalinen kirjasto, joka järisyttää käsityksiämme oman yhteisömme ulkopuolella olevista kulttuureista, kansakunnista ja ihmisistä.

 

Tähän mennessä on videokuvattu 24 yhtäjaksoista tuntia kymmenen ihmisen elämää. Nämä kymmenen edustavat karkeasti ottaen ihmiselämän kirjoa planeetallamme. Toisin sanoen he noudattavat muun muassa ihmiskunnan maantieteellistä, demografista, uskonnollista ja tulotasollista jakaumaa. Videoissa ei ole kerrontaa, lisättyä musiikkia tai mitään muutakaan ohjausta tai manipulointia kuvaustiimiltä – vain nämä yksilöt ja yksi heidän elämänsä päivistä. Tämän lähemmäksi tai aidommaksi on vaikea, ehkä mahdoton päästä.

 

Yleisö kutsutaan tarkkailemaan muita maailmoja, ja samalla he voivat tämän pohjalta reflektoida omaansa. Erilaisuuksien ja samankaltaisuuksien syvyys maailman ihmisissä paljastuvat. Yhtäkkiä kulttuurien väliset kuilut tuntuvat samanaikaisesti leveämmiltä ja kapeammilta.

 

Yksinkertaiselta tuntuva projekti on vaatinut tuhansia tunteja työtä sadoilta vapaaehtoisilta ympäri maailman. Materiaalia on nyt 240 tuntia. Projekti laajenee edelleen.

 

Tänä kansainvälisyysviikon perjantaina Design Factorylla tapaamme ensin Davidin (tai hänen ollessaan estynyt hänen kollegansa Laurenin), joka esittelee projektinsa Skypen välityksellä San Franciscosta. Sitten syvennymme Dadahin, Dusanin, Edithin, Jamesin, Jamilan, Kain, Muttun, Raelin, Rumilin ja Zhannan arkipäiviin. Iltaesitystä varten jokaisen henkilön päivästä on valittu viisi tuntia.

 

Olette kaikki lämpimästi tervetulleita tarkastelemaan maailman monimuotoisuutta Mosaicin kanssa. Luvassa on uskomaton, tajuntaa laajentava kokemus. Astutaan ulos maailmastamme.

 

-Mariko Landström, Mosaicin puheenjohtaja

 

http://youtu.be/3uFdO8k6IHA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *