Aaltoon toinenkin maksava opiskelija

For English translation, see next post (Another paying student to study at Aalto)

 

TÀnÀÀn 28.11. vietetÀÀn kaikissa Suomen yliopistoissa maksuttoman koulutuksen pÀivÀÀ, joka pureutuu meneillÀÀn olevaan lukukausimaksukokeiluun. Ylioppilaskunnat ja SYL organisoivat tempauksia, tapahtumia ja tietoiskuja ympÀri maata. Aallossa pÀivÀ nÀkyy AYY:n tiedotuskampanjana netissÀ ja opiskelijaravintoloissa.

 

AYY:n toimintatapana on ollut tiedottaa avoimesti siitĂ€, mitĂ€ tiedĂ€mme lukukausimaksukokeilun etenemisestĂ€ Aallossa. Harras toiveemme on, ettĂ€ kun Suomen hallitus kevÀÀllĂ€ pÀÀttÀÀ, luovutaanko maksuista vai jÀÀvĂ€tkö ne voimaan, pÀÀtös perustuu tosiasioihin eikĂ€ epĂ€mÀÀrĂ€iseen mutu-tuntumaan – nĂ€in tehdÀÀn parhaat yhteiskunnalliset pÀÀtökset.

 

TÀnÀkin vuonna vain yksi tÀyden lukukausimaksun maksava opiskelija

 

MiltÀ siis nÀyttÀvÀt tosiasiat tÀnÀ lukuvuonna? Kun uudet opiskelijat ovat saapuneet Aaltoon, on jo toisen kerran kÀynyt niin, ettÀ hyvÀksytyistÀ opiskelijoista suuri osa on jÀttÀnyt saapumatta. MeillÀ on jÀlleen vain yksi uusi opiskelija, joka maksaa koko lukukausimaksun itse.

 

Aallon maksuohjelmiin EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta hyvÀksytyt ja saapuneet opiskelijat syksyllÀ 2011 ja 2012:

 

 

 

 

Verrattuna edelliseen vuoteen uusi ilmiö on, ettÀ jopa niistÀ opiskelijoista, jotka ovat saaneet stipendin, yllÀttÀvÀn suuri osa on jÀttÀnyt ottamatta paikkaansa vastaan. SiitÀ huolimatta kato on prosentuaalisesti sitÀ suurempi, mitÀ suurempi osa lukukausimaksusta opiskelijan pitÀisi maksaa itse. TÀmÀ viittaa siihen, ettÀ lukukausimaksuilla on karkottava vaikutus kansainvÀlisiin opiskelijoihin. Alla oleva kuvio havainnollistaa maksun suuruuden vaikutusta opiskelupaikan houkuttelevuuteen.

 

 

 

 

Myös maksukokeilun tulot ovat edelleen selvÀsti pienemmÀt kuin kustannukset, joita aiheutuu stipendeistÀ, hallinnosta ja satsauksista maksuohjelmiin ja oheispalveluihin.*

 

 

 

 

Vaarana onkin, ettÀ lukukausimaksujen karkottava vaikutus yhdistettynÀ korkeakoulujen kansainvÀlistymistavoitteisiin pakottaa kÀyttÀmÀÀn opiskelijoiden houkutteluun sellaisia varoja, jotka muuten voitaisiin kÀyttÀÀ parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien opiskelijoiden opintojen laadun parantamiseen. Samalla maksullisten ohjelmien opiskelijoista tulee etuoikeutettu ryhmÀ suhteessa muihin opiskelijoihin.

 

Veronmaksajien rahoja ei siis nÀillÀ keinoilla sÀÀstetÀ. Etenkin kun moni kansainvÀlinen opiskelija on itsekin tulevaisuuden veronmaksaja. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan 49 % kansainvÀlisistÀ tutkinto-opiskelijoista oli vuoden kuluessa valmistumisestaan työllistynyt Suomeen. TÀmÀn joukon maksamat verot ovat monin verroin merkittÀvÀmpi summa kuin pois lÀhteneiden kansainvÀlisten opiskelijoiden koulutuksesta valtiolle aiheutuneet kustannukset. Jos karkotamme heidÀt maksuilla, ammumme itseÀmme jalkaan.

 

Lue lisÀÀ:

HS vieraskynÀ: Lukukausimaksu ei tuo Suomeen rahavirtaa

AYY blogi: Lukukausimaksukokeilusta laiha saldo

 

Hanna Sauli

AYY:n kv-asiantuntija

 

*= alemman kuvan vÀriselityksissÀ oli virhe, joka on korjattu blogiin 28.11. klo 15.16. -HS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *