Regeringen stöder inte ekonomin

Hufvudstadsbladet 17.9.2010

Läsarnas brev

***

Regeringen stöder inte ekonomin

Diskussionerna om utdelningen av statliga medel för året 2011 har förts i god stämning inom regeringen. Regeringen skröt över att ha beaktat fattiga folkgrupper i budget, men tyvärr stämmer det här inte för studerandes del.  Den föreslagna indexbindningen av studiestödet blev inte av vilket gör studiestödet till den enda utkomsttryggande förmånen som inte är indexbunden.

Studiestödet kan knappast ens kallas för en utkomsttryggande förmån längre i och med att endast en bråkdel av studenterna kan försörja sig på stödet. I samma veva skärps kraven på studieframgångar, precis så som undervisnings- och kulturministeriets arbetsgrupp föreslagit. Det blir alltså högre prestationskrav – med mindre resurser.

Aaltouniversitetets mål är att bli ett toppuniversitet av världsklass. Studenternas mål är att samla på sig alla lärdomar ett globalt ansett universitet kan erbjuda inför det kommande arbetslivet. Men det är omöligt för ett universitet att nå världsklass utan hängivna studerande. Endast om utkomsten är tryggad har studenterna möjlighet att ägna studierna tillräcklig energi.  Ju fler studerande som tvingas förvärvsarbeta, desto färre heltidsstudenter. Den ständiga oron för den personliga ekonomiska situationen driver studerande till att söka arbete, som endast i bästa fall stöder studierna.

Den nya universitetslagen har gjort att den offentliga debatten har snurrat mest kring finansieringen av universiteten. Men inte ens obegränsade ekonomiska resurser är till någon nytta ifall inte studerande har tid att studera. Att indexbinda studiestödet skulle garantera att studerandes utkomst inte sjunker år efter år då kostnadsnivån stiger. Det skulle göra det möligt för studerande att koncentrera sig på sina studier – ens på halvtid.

Utvecklingen av studiestödet leder inte till önskade resultat för studenterna, regeringen eller universiteten. Det gemensamma målet för alla parter är att möjliggöra studier av god kvalitet. Genom att strama åt studiestödet är detta inte möjligt. Att binda av studiestödet vid ett index, som följer utvecklingen av levnadskostnaderna, skulle garantera att våra universitet utvecklas, att studietiden förkortas och att våra studerande kan sköta sina riktiga jobb – det vill säga studierna.

Jussi Valtonen,
Styrelseordförande
Aalto-universitetets studentkår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *