Varför JA?

Den jämlika äktenskapslagen är på tapeten igen, som tur är. Inom AUS blev det tydligt 20.2 då medborgarinitiativet kom upp till behandling i riksdagen.  Den dagen publicerade studentkårer runtom i Finland kärleksbilder med hashtaggen #rakkauskuuluukaikille (kärleken tillhör alla) på de sociala medierna.

Dessutom startade AUS för en vecka sedan en postkortskampanj där studenterna kan skriva hälsningar om den jämlika äktenskapslagen till riksdagsledamöterna. AUS samlar ihop korten och skickar dem till riksdagsledamöterna.  Kortkampanjen blev som väntat en liten men meningsfull påverkningskanal och ett hett samtalsämne.

Kortkampanjen har väckt frågor om AUS roll som påverkare och debattör. I Aalto-universitetets studentkårs strategi som godkänts på delegationsmötet 12/2012 definieras fyra organisationsprinciper, varav en är “AUS som påverkare”. AUS vill vara en anvarsfull samhällsaktör som lyfter fram också svåra samhällsfrågor och erbjuder vågade lösningar.  Utifrån detta har styrelsen år 2013 beslutat delta i kampanjen Ja 2013.  AUS vill att alla Finlands medborgare ska vara jämlika inför lagen, och därför tar vi öppet ställning.

En av de vanligaste frågorna kring kortkampanjen verkar också vara varför AUS lägger ner resurser på sådant som inte hör till kärnverksamheten. Kortkampanjen krävde ungefär fem personarbetstimmar.  Det är en rätt liten procentuell andel av personarbetstimmarna under en vecka, för att inte tala om hela året.

Dessutom anser AUS att det är viktigt att då och då genomföra små projekt som har att göra med minoritetsgruppers (till exempel studenter med familj, vuxenstuderande) speciella behov. Kortkampanjen är just ett sådant litet projekt.  Och för att inte glömma verkligheten, så koncentrerar sig AUS personal, styrelse och frivilliga i huvudsak på kärnuppgifter som att främja bättre studier och studentliv, alltså på det “osynliga arbetet”.

Förhoppningsvis har jag besvarat åtminstone några av frågorna kampanjen väckt.  Till slut kunde vi ännu sammanfatta huvudtanken som alla förhoppningsvis kan skriva under: våra studerande förtjänar att behandlas jämlikt.

 

För AUS

 

Pauliina Mäkkeli

Styrelsemedlem, socialpolitik och motion

Aalto-universitetets studentkår (AUS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *