Onko yhdistysten nykyinen toiminta-avustusmalli ajantasalla?

Tämän vuoden suuri projekti AYY:n järjestösektorilla on yhdistysten toiminta-avustusten pistemallin uudistaminen. Nykyään käytetty malli on tehty vuonna 2010 ylioppilaskuntien yhdistyessä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan mallin pohjalta. Mallia on sen jälkeen tarkennettu hieman vuonna 2011, ilman suurempia muutoksia. Yhteisömme kehittyy kuitenkin jatkuvasti ja sen takia tahdomme pohtia toiminta-avustuksia tarkemmin. Vuodelle 2014 toiminta-avustuksia on budjetoitu 94 500 euroa, joka on merkittävä summa AYY:n budjetista.

AYY:n yhdistysrekisteriin on kirjattu yli 200 yhdistystä. Yhdistyksiä löytyy laidasta laitaan pienistä kymmenen jäsenen harrastusyhdistyksistä yli 500 henkeä tavoittaviin, opintosuuntaa edustaviin yhdistyksiin. Yhdistysten toiminta hyvin erilaista; osa harrastaa viikottain jalkapalloa, osa käy pelaamassa roolipelejä, toiset tukevat start-up toimintaa. Uusia yhdistyksiä syntyy vuosittain useita ja vaikka osa yhdistyksistä lopettaa toimintansa, on trendi silti ollut kasvava.

Maaliskuun ajan on käynnissä AYY:n toiminta-avustushaku ja osalla yhdistyksistä tämä tuki on huomattavan merkittävä osa jatkuvaa toimintaa. Avustusten summat vaihtelevat 100 eurosta vajaaseen 2000 euroon riippuen yhdistyksen koosta, toiminnan kattavuudesta, määrästä ja monipuolisuudesta sekä sen vastuullisuudesta.

Käytössä olevaan pisteytysmalliin voi tutustua /wp-content/uploads/Pisteytysmalli_2012.pdf). Lyhyesti pisteytys tapahtuu seuraavanlaisen ohjauksen mukaan:

– Yhdistyksen koko (20 p)

– Toiminnan määrä (40 p)

– Toiminnan monipuolisuus (20 p)

– Toiminnan kattavuus (15 p)

– Toiminnan vastuullisuus (5 p)

Kyseinen malli on hyvin neutraali, eikä ohjaa suoranaisesti yhdistysten toimintaa tai ota konkreettisesti moraalista kantaa niiden toimintaan. Mietinnän alla onkin muu muassa se, tulisiko toiminta-avustuksilla pyrkiä ohjaamaan yhdistyksiä suurempaan vastuullisuuteen esimerkiksi taloudenpidossa tai kannustaa AYY:n linjojen mukaiseen toimintaan, esimerkiksi kansainvälisyyden edistämiseen. Pitäisikö huomioida, miten yhdistyksen toiminta tukee AYY:n omia tavoitteita? Miten sinun mielestä AYY:n tulisi tukea yhdistysten toimintaa? Onko nykyinen malli hyvä, puuttuuko siitä jotain tai pitäisikö jotain kohtia painottaa enemmän? Palautetta ja ehdotuksia voi laittaa AYY:n järjestösektorille jarjestoasiat@ayy.fi.

 

Hyvää alkanutta kevättä ja muistakaa täytellä toiminta-avustushakemukset ajoissa!

Terkuin järjestösektorilta

Niko Ferm

Hallituksen jäsen, järjestöt ja viestintä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *