Maukasta, edukasta ja ravinteikasta ruokaa – viikon 14 DIY ruokalista – keskiviikkona

Leivo itse

 

Yön yli lepÀÀvÀt sÀmpylÀt kaupan kumipallojen sijaan ja lime-lohta

NythÀn on niin, ettÀ paras sÀmpylÀohje (ja myös pizza-, kts tulevan perjantain pizzaohje) syntyy ajan kanssa, ei hÀtiköiden eikÀ varsinkaan murjoen!

(ohje Myllyn paras)

sydÀnsÀmpylÀ

Yön yli lepÀÀvÀt sÀmpylÀt

 10-12 kpl

3 dl maitoa, piimÀÀ tai vettÀ
15 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyÀ
6-7 dl sÀmpylÀjauhoseosta

Tee taikina illalla:
Liota hiiva kylmÀÀn veteen. LisÀÀ suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhojen avulla. LisÀÀ loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla löysÀhköÀ. PeitÀ kulho kelmulla ja laita yöksi jÀÀkaappiin.

Ja leivo seuraavana pÀivÀnÀ:
Leivo kohonnat taikina tangoksi ja leikkaa siitÀ 9-12 palasta. Voit pyöritellÀ sÀmpylöiksi, mutta helpommalla pÀÀsee vain leikkaamalla ja taputtelemalla palat pellille. Itse olen kÀyttÀnyt muffinssivuokia, jotta sÀmpylÀt pysyvÀt kuosissaan. LÀmmitÀ uuni 40 asteeseen ja kohota sÀmpylöitÀ uunissa leivinliinalla peiteltyinÀ puolisen tuntia. Nosta pelti pois uunista, muuta lÀmpötilaksi 225 astetta. Kun uuni on lÀmmennyt, laita sÀmpylÀt takaisin uuniin ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia.

Ja sÀmpylöiden kaverina maistuu maukas linssikeitto tai sitten lime-lohi, helpoin ruoka ikinÀ.

Lime-mehu kypsentÀÀ lohen hetkessÀ kypsÀksi. Tee nÀin:

Osta lohifile, leikkaa siitÀ ohuen ohuita siivuja ja laita ne laakeaan vuokaan, kaada lime-mehupullosta mehua niin paljon, ettÀ lohisiivut peittyvÀt, laita jÀÀkaappin odottamaan 20 minuutiksi -> valmista!

Lime-mehua myydÀÀn kaikissa ruokakaupoissa (ne kirkkaanvihreÀt pikkupullot, samanlaiset kuin vastaavat sitruuna-), voit toki kÀyttÀÀ halutessasi myös oikeasta limestÀ itsepuristettua mehua tai sitruunaa.

TÀssÀ ei mainita mitÀÀn mÀÀriÀ, kas, koska riippuu tÀysin itsestÀsi, kuinka valtavan satsin haluat tehdÀ?

Itse teen aina koko viikon annoksen: ensimmÀisenÀ pÀivÀnÀ syön nÀitÀ ryynÀttyjen juuresten kanssa (pilko kuoritut punajuuret, nauriit ja lantut pieniksi kuutioiksi ja paahda kuivalla paistinpannulla, lisÀÀ lopuksi suola ja hieman siirappia), toisena pÀivÀnÀ raakapaistan pieniÀ perunakuutioita lisukkeeksi ja kolmantena syön lohta leivÀn pÀÀllÀ, neljÀntenÀ munakkaan kanssa, viidentenÀ pienen (ja miksei isommankin) vihreÀn salaatin kera jne.

YleensÀ en lisÀÀ lainkaan suolaa, en mustaapippuria, en tilliÀ enkÀ lehtipersiljaa, maku on oiva jo tuollaisenaan.

Mutta jos haluat enemmÀn makua, niin nuo yllÀmainitut sopivat kyllÀ oikein hyvin.

 

Enjoy

toivoo

Otaniemen wannabe-kokki

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *