YTHS blogi: Tee työtä itsesi hyväksi ja juhli vappua!

WP_20150427_003

Vapun aikaan liittyy opiskelukulttuurissa keväistä iloa ja juhlaa, mutta myös käsitteenä työ. Mitä työ sinulle merkitsee? Mitä kaikkea työtä sinä teet?  Onko elämä ja arki myös työtä ja voiko tehdä töitä itsensä kanssa? Sitäkö on itsensä kehittäminen?

Eräs määritelmä työstä kuuluu näin: ” Tietoisesti jonkin tehtävän suorittamiseen tähtäävä toiminta, työnteko, työskentely, toiminta.”  Minkälainen työnantaja sinä olet itsellesi? Luistaako homma vai onko sinulla haasteita omassa (työ)suhteessa itseesi? Voi ajatella, että omasta itsestä huolehtiminen on myös meidän jokaisen päivätyö. Tähän työhön sitoutumisen korvaus maksetaan tasapainoisen arjen kovassa valuutassa ja se kantaa pitkällä aikavälillä hyvinvoinnin satoa, mitä on mukava niittää ja mistä on ilo nautiskella.

Arki ei kuitenkaan aina suju ilman vastoinkäymisiä. Mitä sitten tulee tehdä, jos tässä työssä on haasteita, jos jostain syystä itsestään huolehtiminen on hankalaa? Arkielämässä tarvitaan nykyään monenlaista osaamista, mikä on omiaan aiheuttamaan myös kuormitusta. Kuormitusta on vaikea kokonaan välttää, mutta selviytymiskeinoja on mahdollista opetella. Etenkin, jos tunnistaa tyypillisiä stressiin viittaavia oireita itsessään, on syytä pysähtyä perusasioiden äärelle.  Ehkä keittää kuppi kuumaa ja todeta: ” mietitääs nyt hetki mistäs tässä nyt taas olikaan kysymys?”.   Oman itsen kanssa tehtävästä työstä ja arjen selviytymiskeinoista voit lukea enemmän YTHS:n hyvinvointiportaalista.

Vapun aikaan terveydenhoitajan näkökulmasta tulee myös mieleen alkoholin- ja muiden päihteiden käyttö. Sopivissa määrin nautiskeltuna annos tai pari ilolientä on omiaan nostattamaan tunnelmaa, mutta ajoittain omaa alkoholinkäyttöäänkin on hyvä pysähtyä pohtimaan. Sekin on taitolaji ja omat rajansa on syytä tuntea ja niitä myös tulee itsen ja muiden kunnioittaa. Miten olisi tänä vuonna vappubrunssi höystettynä holittomilla drinkeillä?  Näihin ajatuksiin päätän tämän kerran kirjoituksen.

Iloista kevään juhlaa ja riemukasta vappua!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

 

Terveisin, Katariina,

Terveydenhoitaja YTHS Otaniemi 

 

P.S

Muistathan, että vappuaattona YTHS:n toimipisteet suljetaan klo 13 ja Vapun päivän olemme suljettuina.  

Palvelemme taas normaalisti maanantaina 4.5.2015 alkaen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *