Domo: alku, palaute ja kehitys

domoooo

AYY:n kotipolttoinen Domo-järjestelmä on ollut käytössä nyt alkukesästä lähtien. Aikoinaan hyvin TKY:tä, KY:tä ja myöhemmin AYY:tä palvellut Campus-järjestelmä päästettiin ansaittuun lepoon ja tilalle luotiin kokonaan uusi asunnonhakujärjestelmä. Domo rakennettiin ketteriä ohjelmistokehityksen periaatteita noudattaen ilman sen suurempaa draamaa. Huomionarvoista on, että rakentamalla järjestelmä itse päästiin lopulta halvemmalla kuin mitä markkinoilta löytyvät valmiit ratkaisut olisivat kustantaneet parin vuoden käytön aikana.

Ainakin toimiston puolella ollaan oltu yleisen iloisia Domosta. Campus-järjestelmä oli perinteinen edellisen sukupolven järjestelmä, joka käytti vielä jokseenkin runsaasti ihmistä tekemään tietokoneen hommia. Domossa ärsyttävää aakkostamista on pyritty vähentämään ja ihmisille jää aikaa tehdä esimerkiksi asiakaspalvelua ja selvittää erikoistilanteita. Näin AYY:n asuntotoimiston väki saa käytettyä enemmän aikaa jäsenistä ja asukkaista huolehtimiseen, tietojärjestelmäbyrokratian sijaan. Toivottavasti tämä näkyy myös tiskin toisella puolella!

Palautekysely

Toimiston puolella Domoon ollaan tyytyväisiä, mutta halusimme selvittää mitä asunnonhakijat, asukkaat ja yleisesti oikeat ihmiset Domosta ajattelevat. Järjestimme tämän vuoksi sähköisen kyselyn Domon käyttäjäkokemuksista. Kysely tehtiin syyskuun alussa, jolloin moni oli jo päässyt käyttämään Domoa, saanut asuntotarjouksia, allekirjoittanut vuokrasopimuksia ja myös jo irtisanonut niitä. Saimme kyselyyn noin 500 vastausta, joka on jo varsin edustava otos Domon käyttäjistä ja jonka perusteella jotain johtopäätöksiä oli tehtävissä.

Kehuista voi mainita, että lähes puolet käyttäjistä arvioivat Domon parhaiden asunnonhakusivujen joukkoon. Tästä iso kiitos! 41 % vastaajista arvioi Domon olevan samalla tasolla muiden järjestelmien kanssa, loput 11 % vastaajista taas laittoivat Domon heikoimpien järjestelmien kategoriaan. Erityisesti kiitosta Domo sai ulkoasusta ja käytettävyydestä. Ominaisuuksia arvioitiin 1-5 asteikolla (1 – hirveä, 5 – erittäin hyvä). Sivuston ulkoasusta ja nopeudesta saatiin molemmista keskiarvoksi 4,1.

Heikoimmin Domo pärjäsi ohjeistuksen ja asuntojen esittelyn saralla. Asuntojen esittelystä keskiarvosana oli 3,32 ja ohjeiden selkeys asuntohakemuksen teossa 3,62. Tämän puolen kanssa onkin tarkoitus jatkaa. Tavoitteena olisi, että Domo ohjeistaisi ja neuvoisi hakemisessa ja kaikessa niin hyvin, että AYY.fi -sivuilta ei enää tarvitsisi erikseen käydä lukemassa monien sivujen pituisia sepustuksia ja seikkaperäisiä ohjeita hakemuksen tekemiseksi.

Kehitysehdotukset

Palautekyselyssä kysyttiin avoimia vastauksia siitä, miten Domoa pitäisi kehittää edelleen. Avoimissa vastauksissa toivottiin eniten selkeyttä omien hakemuksen tietojen katseluun. Nyt hakemukset ovat listassa allekkain ja niitä pitää availla yksitellen, että selviää mitä ihmettä oikein onkaan hakenut. Helppoutta ja nopeutta hakemuksien katseluun pyritäänkin lisäämään mahdollisimman nopeasti. Toinen suuri toive oli lisätä mahdollisuuksia arvioida hakemuksiensa edistymisnopeutta. Jos on jonossa sijalla 42, kuinka nopeasti asuntotarjous oikeasti voisi olla tulossa? Tällaisia arvioita ei ole perinteisesti ole oikein ollut mahdollista antaa, mutta tulevaisuudessa Domo hyvinkin voisi olla mahdollista opettaa laskemaan jotain likimääräisiä veikkauksia jonojen edistymisestä.

Monia kyselyssä nousseita kehitysehdotuksia ollaan myös jo paikattu ihan omaehtoisesti, sillä Domon kehitystä on jatkettu julkaisemisen jälkeen aktiivisesti tähän päivään jatkuvan palautteen perusteella. Esimerkiksi asuntotarjouksiin on lisätty heti kättelyssä mukaan paljon lisää tietoja tarjotusta asunnosta. Uusimpana kehitysaskeleena haluan nostaa erikseen esiin mahdollisuuden olla enää kertomatta sukupuolta asuntohakea tehdessään.

 

genderit

Soluasuntojen puolesta binääristä sukupuolisegregaatiota vielä joudutaan jonkin verran harrastamaan, mutta nyt sentään on joku kolmas vaihtoehto tarjottavissa hakijoille, joiden tilanne ei ole yhtä yksioikoinen tai jotka nyt muuten vain haluavat päästä varmasti sekasoluun.

Kiitoksia tässä vaiheessa kaikille, jotka käyttivät aikaansa kyselyyn vastaamiseen! Meillä on nyt monta hyvää ideaa, joilla kehittää Domoa yhä eteenpäin! Toivottavasti loputkin 50 % vastaajista saadaan siirtämään Domo parhaimpien asuntojärjestelmien kategoriaan, kunhan hiukan vielä askarrellaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *