Kohtuuhintainen opiskelija-asuminen kiittää!

Tänään hyppäsin AYY:n keskustoimistolla tuoliltani kädet ilmassa pystyyn ja huudahdin niin, että varmaan koko toimiston yläkerran porukka ihmetteli mitä oikein tapahtuu. Maatalous- ja ympäristöministeri oli juuri twiitannut.

tiilikainen

Tiilikaisen lyhyt twiitti tarkoitti, että vaalikeväästä kesän kautta syksyyn intensiivisenä jatkunut lobbausprojektimme oli päättynyt menestyksekkäästi.

AYY kampanjoi eduskuntavaalien alla yhdessä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa opiskelija-asuntojen rakennustukien säilyttämisen puolesta. Maaliskuussa julki tulleessa ympäristöministeriön kansliassa valmistellussa asumisen tukimuotojen vaikuttavuutta selvittäneessä raportissa oli linjattu, että opiskelija-, nuoriso- ja senioriasunnot tulisi poistaa ARA:n investointiavustuksilla tuettavien asumismuotojen joukosta.

Otimme HYY:n ja SYL:n kanssa jo keväällä vahvan kannan, että linjaus oli tehty puutteellisin ja virheellisin perustein, ja erityisesti uudistuksen toteuttamistapa herätti kummastusta.

ARA on tähänkin asti myöntänyt investointiavustuksia vain noin puolelle avustusta hakeneista uudisrakennus- ja perusparannushankkeista. Opiskelija-asuntojen uudisrakennus- ja perusparannushankkeita on siitä huolimatta tuettu säännöllisesti, eli käytännössä ARA:n ammattilaiset ovat toistuvasti todenneet opiskelija-asuntohankkeisiin kohdistettujen tukieurojen olevan tehokkaasti käytettyjä.

Toukokuussa julki tulleessa hallitusohjelmassa ARA:n tukimuotoja haluttiin ”uudistaa” tältä osin aiemmin keväällä julkaistun raportin linjausten mukaisesti, eli opiskelija-asumisen tukihanat olivat menossa vahvasti kiinni. Siitä huolimatta, että ARA:n virkamiehet olivat itse nähneet opiskelija-asuntohankkeet tukemisen arvoisina ja hyvä projekteina, oltiin 15 M€ säästöt toteuttamalla nimenomaan niiden kustannuksella eikä kaikista tuenhakijahankkeista vähiten tehokkaita pois tiputtamalla.

Käytännössä tukien lakkaaminen olisi tarkoittanut sitä, että AYY:n jatkossa rakentaman pienen yksiön vuokra olisi noussut noin 50 euroa kuukaudessa. AYY suunnittelee tällä hetkellä noin 1000 opiskelija-asunnon rakentamista lähivuosina, eli vaikutus ylioppilaskuntamme jäsenistöön olisi ollut poikkeuksellisen suuri.

Aloimme AYY:ssa yhdessä SYL:n ja HYY:n kanssa kiivaasti laatia materiaaleja argumenttiemme tueksi ja tavata ARA-lainsäädännön kannalta keskeisiä sidosryhmiä. Kuukausien mittaan olemme tavanneet kymmeniä kansanedustajia, erityisavustajia ja virkamiehiä ja perustelleet heille yksi kerrallaan, miksi kaavailtu muutos ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Lobbausta puhtaimmillaan siis.

Tiilikaisen tämänpäiväinen twiitti oli päätös puoli vuotta kestäneelle edunvalvontatyölle. Edunvalvojan fiilis tällä hetkellä on aika katossa 🙂

 

-Heikki K

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *