Lukukausimaksut silkkaa kryptoniittia

SipilÀn hallitus toi eduskunnalle melkein identtisen esityksen lukukausimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille kuin edellinen hallitus yritti. EdellisellÀ kerralla lakiesitys ei koskaan pÀÀtynyt eduskunnan kÀsittelyyn, koska hallitus ei pÀÀssyt asiasta yhteisymmÀrrykseen, mutta nyt Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset ovat löytÀneet yhteisen sÀvelen kansainvÀlisten opiskelijoiden pÀÀn menoksi. Nyt hallitus esittÀÀ pakollisia, vÀhintÀÀn 1500 euron lukuvuosimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.

AYY on aiemmin ottanut kantaa lukukausimaksuja vastaan esimerkiksi avaamalla miten huonoja perustelut maksuille ovat, kertomalla Aallon lukukausimaksukokeilun tuloksista ja kritisoimalla muidenkin kuin hallituksen huonoja ideoita lukukausimaksujen ulottamisesta kaikille. Lienee kuitenkin paikallaan vielÀ kerran vÀÀntÀÀ rautalangasta miksi juuri Aalto-yliopistossa lukukausimaksut olisivat pirun huono idea.

1. Lukukausimaksut ovat kryptoniittia kansainvÀlisyydelle.

Aallon tavoite on olla aidosti kansainvĂ€linen yliopistoyhteisö ja rakentaa suomalaisen yhteiskunnan kansainvĂ€lisyyttĂ€. Ulkomaisten opiskelijoiden mÀÀrĂ€n vĂ€istĂ€mĂ€tön vĂ€hentyminen ja jĂ€ljelle jÀÀvien todennĂ€köinen keskittyminen tiettyihin, tehokkaasti markkinoitavissa oleviin ohjelmiin, nĂ€ivettÀÀ kampustemme kansainvĂ€lisyyttĂ€. Let’s face it, me olemme aika yksin tÀÀllĂ€ pohjolassa. Miten voimme pĂ€rjĂ€tĂ€ kansainvĂ€lisessĂ€ tutkimus- ja työelĂ€mĂ€ssĂ€, jos emme pÀÀse sitĂ€ harjoittelemaan? NeljĂ€n kuukauden vaihtojakso ei korvaa sitĂ€, ettĂ€ työskentelee rinta rinnan eri puolilta maailmaa tulevien ihmisten kanssa koko opiskeluaikansa. Nykyaikainen, kansainvĂ€linen yhteisö ei saa olla vain harvojen etuoikeus.

2. Eikös sitÀ byrokratiaa pitÀnyt purkaa?

Lukukausimaksujen kÀyttöönotto varmasti vÀhentÀisi hakemusten mÀÀrÀÀ. TÀmÀn tehnee kuitenkin jo vuonna 2016 voimaan astuva 100 euron hakijamaksu muualla kuin EU/ETA-alueella aiemman koulutuksensa suorittaneille. Ruotsissa samanaikainen hakijamaksujen ja lukukausimaksujen kÀyttöönotto vuonna 2011 lukeutuu ruotsalaisten asiantuntijoiden mukaan kategoriaan huonosti harkitut uudistukset ja johti hakijamÀÀrÀn tippumiseen 80 prosentilla. Byrokratia ei maksujen kÀyttöönotolla vÀhene vaan lisÀÀntyy, koska lukukausimaksut vaativat hallituksen esityksen mukaan parikseen stipendejÀ. TÀmÀ olisi Suomessa tÀysin uutta ja tulisi nykyisen hallinnon pÀÀlle.

StipendijÀrjestelmÀn pyörittÀminen ei ole ilmaista, ja lukukausimaksukokeilu, vaikka huono olikin, osoitti, ettÀ todennÀköisyys ottaa opiskelupaikka vastaan korreloi hyvin vahvasti stipendin suuruuden kanssa. Jonkun tÀytyy siis kÀyttÀÀ aikaansa siihen, ettÀ hakemuksia kÀsitellÀÀn, rahastoja pyöritetÀÀn, kriteerejÀ hiotaan ja stipendien sisÀltöjÀ pohditaan. Huippulahjakkaiden stipendit maailmalla sisÀltÀvÀt usein muutakin kuin pelkÀt opinnot. Aallon lukukausimaksukokeilussa parhaassa stipendikategoriassa stipendi korvasi lukukausimaksut sekÀ 8000 euroa elinkustannuksia. Jotenkin vaikea uskoa, ettÀ suomalaiset yliopistot olisivat innokkaita maksamaan yhteiskunnan varoilla vuokria ulkomaisille opiskelijoille. Ja vaikka olisivatkin, jokunen veronmaksaja voisi siitÀ ÀrÀhtÀÀ.

3. Lukukausimaksut ovat huonoa bisnestÀ.

PienenevÀ opiskelijamÀÀrÀ, hallinnolliset kulut, stipendit, markkinointikulut ja muut lieveilmiöt tekevÀt lukukausimaksujen perimisestÀ melko kallista puuhaa. Realistisesti ajatellen lukukausimaksuilla pystyttÀisiin kattamaan vain murto-osa koulutuksen hinnasta. Ei ole mitÀÀn vihjeitÀ siitÀ, ettÀ maailmalla olisi innokas joukko ihmisiÀ, jotka haluaisivat maksaa suomalaisesta kauppatieteen maisterin tutkinnosta 40 000 euroa. On mietittÀvÀ erittÀin tarkkaan missÀ menee raja, ettÀ vaiva on suurempi kuin hyöty. VielÀ erityisesti sen vuoksi, ettÀ työllistyessÀÀn Suomeen kansainvÀlinen osaaja maksaa progressiivisen verotuksemme kautta tutkintonsa useita kertoa työuransa aikana. Hallituksen esityksessÀ todetaan, ettÀ kansainvÀlisten tutkinto-opiskelijoiden kansantaloudelle tuomia hyötyjÀ ei ole Suomessa vielÀ kattavasti arvioitu. Vastaavia tutkimuksia on kuitenkin tehty esim. Saksassa, missÀ lopputulema oli, ettÀ jos 30 % ilmaisen tutkinnon suorittaneista kansainvÀlisistÀ opiskelijoista jÀÀ Saksaan töihin, ollaan plussan puolella. Lukukausimaksuista luopunut ja avoimesti kansainvÀlisiin osaajiin suhtautuvilla työmarkkinoilla varustettu Saksa onkin tutkimuksissa nousemassa kv-opiskelijoiden suosikkikohteeksi.

Lukukausimaksuista puhuttaessa heilutetaan myös koulutusvientikorttia. Yliopistot eivÀt kuitenkaan saa julkisrahoitteisina toimijoina kilpailla yritysten kanssa eivÀtkÀ kÀyttÀÀ heille annettua rahoitusta sen kaltaiseen toimintaan. Se lienee ihan fiksu sÀÀntö, sillÀ millÀÀn muillakaan sektoreilla ei yleensÀ toivota julkisen talouden kilpailevan yksityisten palveluntuottajien kanssa. Siksi koulutusvientiÀ tehdÀÀn usein yliopistojen perustamien yritysten kautta. Yritykset eivÀt kuitenkaan voi myöntÀÀ yliopistotutkintoja kuin tilauskoulutuksen kautta. Tutkintonimikkeet ovat tarkasti sÀÀdeltyjÀ, jotta niiden laatuun ja oikeudellisuuteen voi todella luottaa. Koulutusvientiin soveltuvat tuotteina paremmin laajemmat koulutusprojektit (kuten opettajien kouluttaminen LÀhi-IdÀssÀ) tai tarkat erikoistutkinnot (metsÀkoneenkuljettajat Perussa, rehtoriopinnot Kiinassa) kuin tutkinnot itsessÀÀn. TÀtÀ vientiÀ tehdÀÀn jo eikÀ lakimuutos liity niihin mitenkÀÀn.

4. Onko tÀmÀ nyt mitenkÀÀn reilua?

Aallon perusarvoja ovat eettisyys, avoimuus ja tasa-arvo. Hyvin samanlaisia arvoja löytyy kaikkien yliopistojen taustalta. Hallitus on tuomassa esitystÀ, joka asettaa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset eri asemaan toisensa kanssa. LisÀksi lukukausimaksut itsessÀÀn vaikuttavat hyvin eri tavoin eri sosioekonomisesta taustasta tuleviin ihmisiin. Hallitus pakottaisi yliopistot toimimaan vastoin niiden omia arvoja, joita on pidetty ainakin tÀhÀn asti tÀrkeinÀ myös koko Suomen valtiossa.

 

Susanna Koistinen, koulutuspoliittinen asiantuntija
Milla Ovaska, kansainvÀlisten asioiden asiantuntija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *