Maailman suurin ongelma

Olin viime kevÀÀn vaihdossa Polytechnic of Namibiassa osana Aalto SCIn UFISA-ohjelmaa.  NÀin jÀlkikÀteen voin sanoa, ettÀ tÀmÀ vaihto oli ehdottomasti yksi parhaista asioista, mitÀ olen koskaan tehnyt. Ei ehkÀ niistÀ perinteisistÀ syistÀ. En saanut mitenkÀÀn kauheasti uusia kavereita tai bilettÀnyt kansainvÀlisessÀ porukassa muiden vaihtareiden kanssa. Sen sijaan löysin tarkoituksen omille opinnoilleni.

MyönnÀn ihan suoraan olevani luonteeltani ns. maailmanparantaja. Informaatioverkostojen koulutusohjelmassa olen oppinut kaikenlaista ihmisen ja teknologian suhteesta. Se mikÀ on kuitenkin puuttunut omista opinnoistani on ollut hieman laajempi perspektiivi oppien soveltamisessa. Jos uusien taitojen kÀytöstÀ yliopiston ulkopuolella koskaan ollaan ylipÀÀnsÀ puhuttu, se ollaan tehty hyvin vahvasti suomalaisen, tai vÀhintÀÀnkin lÀnsimaalaisen elinkeinoelÀmÀn nÀkökulmasta. TÀmÀ on kyllÀ sinÀnsÀ jÀrkevÀÀ, koska se on maailma, joka ylivoimaisesti suurinta osaa opiskelijoista odottaa.

Itse olen kuitenkin hieman sitĂ€ mieltĂ€, ettĂ€ jokaisen ihmisen tulisi etsiĂ€ omasta mielestÀÀn “maailman suurin ongelma”, ja pyrkiĂ€ ratkaisemaan sitĂ€ niillĂ€ työkaluilla ja nĂ€kökulmilla, jotka itselle tuntuvat luonnollisimmalta. En ole ollut aivan vakuuttunut, ettĂ€ oma maailman suurin ongelmani löytyisi aivan lĂ€heltĂ€ OtaniemeĂ€.

Shantytown

Namibiassa pÀÀsin osaksi paikallisen yliopiston projektia, jonka tarkoituksena oli luoda mobiiliapplikaatiota, joka helpottaisi paikallisen townshipin nuorten työnsaantia. Projektiin tuli tietenkin mukaan myös matkan varrella kaikenlaista muuta uutta elementtiÀ, kuten yrittÀjyys-workshoppeja, ja vastaavaa. Namibiassa maisterivaihe on tutkimuspainotteinen, joten itsekin pÀÀdyin kurssien sijasta mukaan tutkimuksen tekemiseen. En ole varma, onko namibialaisten työttömyys maailman absoluuttisesti suurin ongelma. Omasta mielestÀni se on kuitenkin isompi kuin mitÀÀn, mitÀ minulle on Suomessa esitelty.

Oikeastaan se, mitĂ€ varsinaisesti toivoisin aaltolaisilta, on pieni hetki vilkaista ympĂ€rilleen, mieluiten lĂ€ntisen maailman ulkopuolelle. On jotenkin helppoa tuudittautua siihen, ettĂ€ maailmanparantaminen on jotain, mitĂ€ “jotkut humanistit” tekevĂ€t. Jos nyt joku muu, niin ehkĂ€ lÀÀkĂ€rit. Aallosta ehkĂ€ korkeintaan tyyliin vesitekniikan tyypit voivat kĂ€ydĂ€ rakentamassa kaivoja. Tosiasiassa millĂ€ tahansa taustalla voi työskennellĂ€ maailman parhaaksi, kun vaan haluaa. On ihan okei, ettĂ€ maailman suurin ongelma löytyy lĂ€heltĂ€ kotinurkkia. Toivoisin vaan, ettĂ€ jokainen edes miettisi, mikĂ€ se ongelma omalla kohdalla on.

Pietari Keskinen

Pietari Namibiassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *