Opintotukileikkaukset uhkaavat

Ennen eduskuntavaaleja lupailtiin #koulutuslupaus-kampanjan yhteydessĂ€, ettĂ€ koulutuksesta ei leikata ja vielĂ€ erikseen, ettĂ€ ”opintotukea ei heikennetĂ€â€. Toisin kĂ€vi. Koulutuksesta leikattiin ja nyt ollaan leikkaamassa myös opintotuesta. Eilen some tĂ€yttyi opintotukikirjoittelusta. Helsingin sanomat kirjoitti opintotukeen odotettavissa olevista roimista leikkauksista. Opintotukimielenosoitus on tulossa 9.3. Mutta mistĂ€ oikein on kyse? MitĂ€ nĂ€mĂ€ opintotukileikkaukset ovat?

Opintotuki koostuu kolmesta elementistĂ€: opintorahasta, asumislisĂ€stĂ€ ja opintolainasta. Opintorahaa saa enintÀÀn 336,76 €/kk, asumislisÀÀ 201,60 €/kk ja lainaa 400 €/kk. Tukikuukausia on kĂ€ytettĂ€vissĂ€ yhteensĂ€ 50 ylempÀÀn ja alempaan korkeakoulututkintoon. JĂ€rjestelmĂ€ ei toki ole nĂ€in yksinkertainen vaan opintotukijĂ€rjestelmiĂ€ on useita rinnakkaisia.

SipilÀn hallitusohjelmassa on kirjaus opintotukileikkauksista. Vuoteen 2019 mennessÀ opintotuesta pitÀisi sÀÀstÀÀ 70 miljoonaa euroa. PidemmÀllÀ aikavÀlillÀ vÀhennystavoite on 150 miljoonaa euroa.  Ja tÀmÀ on kuulkaas paljon! 2014 korkeakouluopiskelijoille maksettiin opintotukea 544 miljoonaa euroa. 150 miljoonaa euroa tarkoittasi noin neljÀnneksen leikkausta nykytasosta.

YksittÀisen opiskelijan saaman opintotuen kokonaismÀÀrÀ halutaan nostaa 1100 euroon. Kun samaan aikaan opintotukimenoja pienennetÀÀn, tarkoittaa tÀmÀ kÀytÀnnössÀ lainaosuuden kasvattamista.  Opintolainahyvitys sÀilynee siinÀ mÀÀrin, kun siihen on varaa. Opintotuen indeksisidonnaisuus poistetaan. Opintotuen kokonaismÀÀrÀn kasvaminen on laiha lohtu, kun kokonaisuudessaan heikennys on opiskelijoille valtava.

Opintotuki on nykyisellÀÀn niukka. Opintoraha ja asumislisÀ eivÀt monella, etenkÀÀn pÀÀkaupunkiseudulla opiskelevalla opiskelijalla, riitÀ pakollisten elinkustannusten kattamiseen. Opintotuen asumislisÀÀ on nostettu viimeksi vuonna 2005. Vuokrataso on sen jÀlkeen noussut vuosittain keskimÀÀrin 3 %. AsumislisÀ kattaa enÀÀ keskimÀÀrin 57 % opiskelijan asumismenoista. Edellisen hallituskauden aikana opintotukeen tehtiin useita kiristyksiÀ. Tukikuukausien mÀÀrÀÀ vÀhennettiin, vÀhimmÀisopiskeluvaatimuksia kiristettiin ja tuesta tehtiin kaksiportainen eli opintotuki myönnetÀÀn ensin alempaan ja vasta sen valmistuttua ylempÀÀn korkeakoulututkintoon.

Opiskelijat eivÀt halua nostaa opintolainaa. Vain 18 % yliopisto-opiskelijoista nostaa lainaa, vaikka sen houkuttelevuutta on pyritty parantamaan. Lainapelko on ymmÀrrettÀvÀ. Korkeakouluopinnot eivÀt nykymaailmassa ole takuu työpaikasta. Opiskelijat ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan, eikÀ elinkustannusten kattamista lainalla koeta kestÀvÀksi ja vastuulliseksi vaihtoehdoksi.

Miksi tÀmÀ on tÀrkeÀÀ ja esillÀ nyt? OKM asetti opintotukileikkausten toteuttamisen selvitysmieheksi Roope Uusitalon, jonka raportti mahdollisista opintotukimalleista julkaistaan viimeistÀÀn maanantaina 29.2.. Raporttia kÀytetÀÀn muutosten suunnittelun taustamateriaalina. Leikkauksia aletaan toteuttaa hallitusohjelman mukaan jo syksyllÀ 2016, joten esitys opintukilain muuttamisesta tulee ajankohtaiseksi pian. Kehysriihi lÀhestyy, ja hallituksesta on tullut viestiÀ, ettÀ koulutus ei ole tÀysin turvassa lisÀleikkauksilta.

9.3. jÀrjestetÀÀn mielenosoitus opintotukileikkauksia vastaan. Opiskelijoiden ja opiskelijaliikkeen nÀkyminen on tarpeellista juuri nyt.

Elli-Noora Kaurila
Asiantuntija, edunvalvonta
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *