Perheellisten opiskelijoiden kyselyn tulokset 2016

AYY teetti vuoden 2016 alussa kyselyn Aallon perheellisille opiskelijoille kartoittaakseen millaisia uusia jÀsenpalveluita ja muita toimenpiteitÀ perheelliset opiskelijat tarvitsisivat lastenhoidon ja opiskelun yhdistÀmisen helpottamiseksi. Vastauksia kyselyyn tuli 54 perheelliseltÀ opiskelijalta ja sen tulokset ovat olleet AYY:lle hyvin informatiivisia ja hyödyllisiÀ. Aikaisemmin AYY:n tiedot ovat perustuneet yksittÀisten opiskelijoiden yhteenottoihin, mutta nyt ylioppilaskunnalla on jonkinlainen yleiskuva korkeakoulujen tilasta.

PerheellisiÀ opiskelijoita löytyy kyselyn mukaan jokaisesta Aallon korkeakoulusta, mutta aktiivisimmat vastaajat löytyvÀt Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Vastauksista ei ilmene tarkempaa opiskelualaa, eikÀ kyselyssÀ koettu tarpeelliseksi sen rajaamista.

Vastauksista nousi esille muutama toistuva ongelmakohta, jotka koskivat lÀhes kaikkien korkeakoulujen opiskelijoita: lastenhoidon jÀrjestÀminen luentojen ajaksi, toimeentulon epÀvarmuus sekÀ työn, opiskelun ja lastenhoidon yhdistÀmisen hankaluuden.

Iltaluennot koetaan erityisen ongelmallisiksi, sillÀ lastenhoidon jÀrjestÀminen pÀivÀkotien sulkeuduttua vaatii erikoisjÀrjestelyjÀ. Vanhemmat toivoivat lyhytaikaista lastenhoitoa yliopiston tiloista tai yliopiston lÀhistöltÀ juuri iltaluentojen ajaksi. AYY:ltÀ toivottiin lapsiparkkipalvelua, tai jokaiselta kampukselta löytyvÀÀ tilaa, jossa opiskelijat voisivat yhdessÀ jÀrjestÀÀ lastenhoitoa kiireisimpiin aikoihin kuten tentti- tai intensiiviviikoilla. Myös koulujen lomien ajoiksi toivottiin pÀivÀkerho- tai leiritoimintaa.

”Lapsiparkki taitaa olla aika utopistinen ajatus (?), mutta voisitte tietysti miettiĂ€ ettĂ€ voisiko koulu tukea voimakkaammin isien jÀÀmistĂ€ kotiin pientĂ€ lasta hoitamaan. Ja sitten sitĂ€ asiaa lobata. Henkilökohtaisesti olen 6+6+6-mallin kannattaja ja uskon ettĂ€ koti-isyys auttaa avaamaan montakin tasa-arvon ongelmaa. Aaltohan voisi toimia edellĂ€kĂ€vijĂ€nĂ€ nĂ€issĂ€ asioissa. KĂ€ytĂ€nnössĂ€ myös niin ettĂ€ isĂ€n opiskellessa voi olla Ă€idin hyvĂ€ pÀÀstĂ€ töihin. MielestĂ€ni asia on Aallossa jĂ€rjestetty ihan ok, mutta tuollaista nyt voisi pohtia.”

Kurssien poissaolokÀytÀnnöt aiheuttavat ongelmia perheellisille opiskelijoille. Lapsen sairastelun pitÀisi olla pÀtevÀ syy olla poissa pakolliselta opetuskerralta. TÀllÀ hetkellÀ poissaolokÀytÀnnöt mÀÀrittelee kuitenkin kurssin vetÀjÀ ja kÀytÀnnöt vaihtelevat paljon. Jotkin opettajat antavat mahdollisuuden korvata poissaolot itsenÀisellÀ työskentelyllÀ, mutta lÀheskÀÀn kaikki opettajat eivÀt suostu kurssisuorituksen muutoksiin, ainakaan jos niistÀ ei ole sovittu hyvissÀ ajoin.

Kurssiaikataulu selviÀÀ opiskelijalle usein oikeastaan vasta jakson jo alettua ja lasten pÀivÀhoidon nopea uudelleenorganisoiminen kurssiaikatauluun sopivaksi on haastavaa. Vaikka kurssiaikataulut olisivat tiedossa hyvissÀ ajoin, ryhmÀtöiden aikatauluttaminen aiheuttaa myös erityisjÀrjestelyjÀ lapsiperheellisille.

AYY:ltÀ toivottiin enemmÀn tapahtumia perheellisille tai tapahtumia, joissa perheellisten tarpeet huomioitaisiin paremmin. Perheelliset opiskelijat jÀttÀytyvÀt usein AYY:n ja sen jaostojen tapahtumista pois, jos tapahtumat ovat ilta-aikaan ja jos niissÀ kÀytetÀÀn paljon alkoholia. Toivottiin myös aikaisemmin alkavia tapahtumia, joista voi hyvÀllÀ omalla tunnolla myös lÀhteÀ vÀhÀn aikaisemmin. Myös lapsille sopivia tapahtumia toivottiin, esimerkiksi sellaisia, jolloin lapset voivat tulla tutustumaan vanhempiensa opiskelupaikkaan.

Perheelliset opiskelijat olivat myös kohdanneet haasteita asuntoa hakiessaan, AYY:n asuntojonot olivat edenneet liian hitaasti joidenkin vastaajien tarpeisiin sopivaksi. AYY:n asuntohakemuksen tehdessÀ perheelliset tai odottavat opiskelijat saavat neljÀ lisÀpistettÀ, joilla pÀÀsee etenemÀÀn asuntojonoissa yksiöihin, kaksioihin ja isompiin asuntoihin. Raskaustodistuksesta tai seuraavista lapsista saa yhden lisÀpisteen.

TyössÀkÀyminen nousi tuloksissa kuitenkin yleisimmÀksi toimeentulon muodoksi. Toiseksi yleisimmÀksi toimeentulonmuodoksi nousi aikuiskoulutustuki. Työn, opintojen ja lastenhoidon yhdistÀminen koetaan stressaavana, lÀhes mahdottomana yhtÀlönÀ. TÀllaisissa tilanteissa aikuiskoulutustukea pidettiin elintÀrkeÀnÀ ja sellaisena, ettÀ sen suunniteltua leikkaamista hallituksen kehysriihessÀ huhtikuussa 2016 tulisi vastustaa ankarasti. Myös opintotukea nosti noin joka kymmenes.

MitÀ AYY voi tehdÀ selvityksestÀ saaduilla tiedoilla? Seuraava selkeÀ askel AYY:lle on lÀhteÀ selvittÀmÀÀn vaihtoehtoja lasten hoitamiseen tarkoitetuista tiloista. Mahdollisia ratkaisuita lasten pÀivÀhoito-ongelmaan olisivat lapsiparkkitoiminnan aloittaminen Aallon opiskelijoille tai opiskelijoiden itsenÀisesti pyörittÀmÀn lastenhoitohuoneen jÀrjestÀminen ja tukeminen. Haasteina lapsiparkin jÀrjestÀmiseen olisivat rahoituksen ja sopiva tilan löytÀminen. Vapaaehtoisuuteen perustuva lastenhoitorinki, jota pitÀisivÀt perheelliset opiskelijat itse, olisi todennÀköisemmin toteutettavissa, mutta haasteena olisivat jÀlleen tilan löytÀminen sekÀ korkeakoulun vastuu tilasta. Aallon perheellisten opiskelijoiden tukeminen lastenhoitoringin aloittamisessa ja yllÀpitÀmisessÀ olisi myös tÀrkeÀÀ.

Edunvalvonnassa ja erityisesti opintotukivaikuttamisessa AYY:n on myös pidettÀvÀ perheellisten opiskelijoiden puolia. KehysriihessÀ suunniteltujen koulutusleikkauksien yhteydessÀ on puhuttu selvityksestÀ, miten opiskelijat voisi siirtÀÀ yleisen asumistuen piiriin ja tÀmÀn vaikutukset myös perheellisiin opiskelijoihin on selvitettÀvÀ.

AYY kÀy jatkuvaa keskustelua yliopiston opetuksen kehityksestÀ vastaavien tahojen kanssa ja nÀissÀ keskusteluissa tulee nostaa esille joustavampia kurssien suoritusmahdollisuuksia. Kurssien vetÀjille ja opiskelijoille selvÀt ja sopivat kÀytÀnnöt auttaisivat kaikkia opiskelun ja opetuksen suunnittelussa.

Elina Kuutti, hallituksen jÀsen, opiskelijoiden hyvinvointi ja toimeentulo sekÀ taiteellinen toiminta

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *