Kommentera AUS utvecklingsmål

Studentkårens strategiperiod går mot sitt slut.  Kåren har upplevt den nuvarande strategin som svår att utnyttja i det dagliga arbetet. Trots det skulle verksamhetsplaneringen dra nytta av en styrning som sträcker sig över flera år, eftersom tyngdpunkterna i nuläget slås fast på nytt varje höst.

För detta ändamål har studentkåren grundat en arbetsgrupp som består av medlemmar från styrelsen och delegationen och har som uppgift att bereda dokumentet Studentkårens riktning. Målet är att definiera 2–5 strategiska utvecklingsmål för studentkåren för åren 2017–2018.

Vi försöker undvika en tung process för att kunna fatta beslut om målen under våren, och utifrån dem planera projekten på hösten innan följande strategiperiod inleds. Samtidigt vill vi utveckla en process som kan upprepas.

Arbetsgruppen har arbetat med beredningen av målen i samarbete med styrelsen, delegationen, de anställda, de frivilliga och intressentgrupperna. Arbetsgruppen har samlat in idéer under workshoppar och genom en blankett, och genom att kombinera de idéer som upplevts viktigast har gruppen kommit fram till mera omfattande utvecklingsmål.

Delegationens remissdebatt om ämnet finns på Youtube: https://youtu.be/z40AEHDyK0Q?t=3h42m28s.

Bakgrundsmaterialet finns på AYY inside: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=22937712 (bilagorna 14a–14c)

Strategin utvecklas inte enbart för huvudkontoret och delegationen, utan syftet är att den ska betjäna hela medlemskårens ambitioner. Därför är det mycket viktigt att alla studentkårens medlemmar har möjlighet att delta i diskussionen. Nu har du möjlighet att påverka!

I denna bloggtext presenterar vi de två möjliga utvecklingsobjekt som delegationen, styrelsen och arbetsgruppen ansett vara viktigast för de kommande två åren. Vi efterlyser era kommentarer genom blanketten: https://lomake.ayy.fi/hallinto/ylioppilaskunnan-suunta/

Arbetsgruppen behandlar kommentarerna och utnyttjar dem i arbetet med utvecklingsobjekten och själva dokumentet. Avsikten är att dokumentet ska kunna godkännas på följande delegationsmöte 12.5.

Utvecklingspunkter:

  1.    AUS som identitetsbyggare

Målet är att stärka studerandenas samhörighetskänsla i hela Aaltogemenskapen. Detta mål kan uppnås också med hjälp av de föreningar som verkar i anslutning till AUS.

Syftet är inte att tona ner existerande identiteter och kulturer, utan att hitta lösningar som gör att alla medlemmar kan uppleva AUS som sin egen studentkår utöver sin egen starkaste identitet.

AUS roll är att fungera som samlande instans som sammanför olika föreningar, studerande och deras verksamhet. Till exempel kunde verksamheten i de samlade organen (bl.a. styrgruppen för intressebevakning, studierådet och rådet) utvecklas så att den betjänar alla medlemmar i gemenskapen.

Föreställningarna om samhörighet och Aalto-identitet baserar sig i stor utsträckning på varumärket. Det är viktigt att skapa ett varumärke, ett brand, som stödjer dessa målsättningar. Varumärket ska samtidigt analyseras utifrån dess olika användningsändamål i olika situationer.

  1. AUS som samhällspåverkare

I framtiden är det viktigt att utveckla AUS samhälleliga relevans med två mål i åtanke.

Det första målet är att stärka AUS roll som fostrare. AUS ska fostra studerande som är intresserade av samhällsfrågor och ge dem verktyg för att påverka samhället. Med hjälp av studerande som är intresserade av samhället och av samhällspåverkan blir AUS, direkt och indirekt, en ännu starkare påverkare än hittills.

Det andra målet är att förstärka AUS inflytande hos de föreningar och målgrupper som spelar en väsentlig roll för AUS, men där relationerna kunde vara ännu bättre och verkningsfullare.

Ett exempel är Aalto-universitetets alumner som innehar betydande positioner till exempel i näringslivet eller politiken. Närmare relationer till alumnerna kan ge AUS väsentliga kontakter och information och därmed förbättra studentkårens möjligheter att påverka.

Å andra sidan är det med tanke på campusutvecklingen viktigt att påverka bostadspolitiken och kommunalpolitiken under de kommande åren. Genom goda relationer till arbetsmarknadsorganisationen för högutbildade, Akava, kan AUS också påverka på ett sätt som är betydelsefullt för dem som utexamineras.

Mikko Latva-Käyrä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *