Elinan kokemuksia vapaaehtoisuudesta

MitÀ teet ensi vuonna?elkku1
TĂ€mĂ€ kysymys on pulpahdellut vastaan viime aikoina kaikkialla – kiltahuoneilla, ruokaloissa, AYY:n toimiston kĂ€ytĂ€villĂ€, vuosijuhlien silliksillĂ€, vuoden viimeisissĂ€ kehityskeskusteluissa
 NĂ€in joulukuussa, kun viimeisimmistĂ€kin tapahtumista alkaa olla aikaa ja pahimmankin gonahduksen pikkuhiljaa korvaa nostalgia, on helppoa unohtaa kuluneen vuoden epĂ€toivon ja vĂ€symyksen hetket ja alkaa innostua taas jostain ihan uudesta. Itse olen koko vuoden harjoitellut ponnekkaasti omaa vastaustani tĂ€hĂ€n kuuluisaan kysymykseen: “En mitÀÀn. Aion valmistua.” Toki olen harjoittanut tĂ€tĂ€ vastausta jo kaksi edellistĂ€kin syksyĂ€ kohtuullisen huonolla menestyksellĂ€, mutta ei puhuta nyt siitĂ€. LĂ€hes kuuden vuoden opiskelun ja aktiivisen vapaaehtoisnakkeilun jĂ€lkeen on hyvĂ€ hetki pohtia, minkĂ€ ihmeen takia sitĂ€ oikeastaan on kerta toisensa jĂ€lkeen pÀÀtynyt kĂ€yttĂ€mÀÀn vĂ€lillĂ€ huomattaviakin mÀÀriĂ€ vapaa-aikaansa työhön, josta ei saa palkaksi kuin kiitosta (toisinaan) ja hyvĂ€n mielen (ainakin kun tapahtuma on turvallisesti takanapĂ€in). Loppujen lopuksi vastaus on hyvin yksinkertainen:

VapaaehtoistyössÀ pÀÀsee ylittÀmÀÀn itsensÀ perusteellisemmin kuin missÀÀn muualla

Kuutisen vuotta sitten kirkassilmÀisenÀ mursuna pÀÀtin, ettÀ johonkin on lÀhdettÀvÀ mukaan, jos ei muuten niin siksi, ettÀ sillÀ tavalla tulisin puolivahingossa pakottaneeni itseni lÀhtemÀÀn myös mukavuusalueeni ulkopuolelle. Jos olisin mursuna aavistanut, miten pitkÀlle silloiselta mukavuusalueelta tulisin erinÀköisten nakkieni myötÀ vaeltaneeksi ja miten paljon lisÀÀ rohkeutta ja itsevarmuutta erinÀköisissÀ tehtÀvissÀ onnistumisista (ja epÀonnistumisista) saisin, olisin luultavasti tehnyt saman pÀÀtöksen vielÀ vÀhÀn ponnekkaammin.

Ironista kyllÀ, omalla kohdallani suurimmat onnistumisen kokemukset olen löytÀnyt nakeista, joihin en koskaan olisi uskonut pÀÀtyvÀni. Ennen kaikkea nÀmÀ ovat kaksi vuottani yhteisöjaosto Aavassa. SyksyllÀ 2014, viiden eri vapaaehtoistoimen jÀlkeen, pÀÀtin vakaasti, ettÀ nyt riitti, ei enÀÀ. Vaadittiin silloin AYY:n hallituksessa istuneen ystÀvÀni kaikki suostuttelutaidot ennen kuin taivuin lÀhettÀmÀÀn elÀmÀni surkeimmin kirjoitetun hakemuksen, ja vielÀ haastattelussa yritin kaikin tavoin tuhota mahdollisuuteni pÀÀstÀ mukaan. Jostain kÀsittÀmÀttömÀstÀ syystÀ puheenjohtajamme kuitenkin nÀki niskoitteluni lÀvitse, ja otti minut mukaan porukkaan ja vuoteen, josta tuli ylivoimaisesti siihenastisen vapaaehtoisurani huikein kokemus (tÀstÀ suuri kiitos sekÀ minut hakemaan painostaneelle ettÀ minut valinneelle, tiedÀtte keitÀ olette <3).

Se mÀÀrĂ€ vuonna 2015 tapahtuneita asioita, joita en olisi ikinĂ€ uskonut tapahtuvaksi. Kun pÀÀtimme kymmenen ihmisen voimin jĂ€rjestÀÀ ensimmĂ€istĂ€ kertaa ihkaoman wapunaloitusfestarin koko Aallolle, ja siivosimme saman kymmenen ihmisen voimin sitĂ€ aamukolmeen. Kun keksimme tĂ€ysin randomisti, ettĂ€ ennen lakitusta Mantan lakki voisi kierrellĂ€ opiskeljatapahtumia ja kĂ€ydĂ€ tapaamassa tĂ€rkeitĂ€ ihmisiĂ€, ja tĂ€stĂ€ kampajasta paisui valtamedioissa asti huomioitu #matkallamantalle. Kun tĂ€stĂ€ palkinnoksi pÀÀsimme wappunaattona pesemÀÀn Mantan. Kun lĂ€hdin puolivillaisesti mukaan tekemÀÀn KY:n Otaniemeen saapumisshow’ta KY-EntryĂ€ ja huomasin olevani jĂ€rjestĂ€mĂ€ssĂ€ tapahtumaa, joka sisĂ€lsi kuorma-autokulkueen, laivan, kĂ€velykulkueen, helikopterin ja aivan huikean lavashown ja bileet. Kun olin ensimmĂ€istĂ€ kertaa yksin vastuussa tapahtumasta, jonka idean olin vielĂ€ itse keksinyt, ja se onnistui yli kaikkien odotusten.

Kun pÀÀtin, ettÀ minusta voisi ehkÀ sittenkin joskus tulla jonkin vapaaehtoisporukan puheenjohtaja

Siihen asti olin aina ajatellut, ettĂ€ en minĂ€, ei minusta ole siihen, parempi jĂ€ttÀÀ johtaminen niille, jotka sen oikeasti osaavat. AlkusyksystĂ€ 2015 sain pÀÀhĂ€ni, ettĂ€ ehkĂ€pĂ€ minĂ€ sittenkin, jollain tavalla, ihan vĂ€hĂ€sen, pystyisin puheenjohtamaan seuraavaa Aavaa – ja tĂ€stĂ€ ajatuksesta en enÀÀ pÀÀssyt irti, vaikka ponnekkaasti yritin. Lopulta, viimeisenĂ€ hakuiltana, löysin itseni samasta tilanteesta kuin vuotta aikaisemmin, lĂ€hettĂ€mĂ€stĂ€ sekavaa ja huonosti kirjoitettua hakemusta virkaan, josta en ollut ihan varma, halusinko sitĂ€. Haastattelun jĂ€lkeen luulin olevani selvillĂ€ vesillĂ€ –  ei kukaan tĂ€ysjĂ€rkinen meikĂ€lĂ€istĂ€ tuon jĂ€lkeen valitse –  mutta toisena syksynĂ€ perĂ€kkĂ€in sain yllĂ€ttyĂ€. Ensireaktioni, kun hallituksen kulttuurivastaava soitti ja kertoi valinnastaan, oli muistaakseni erinĂ€köisillĂ€ luovilla kirosanoilla maustettu versio lauseesta “et voi olla tosissasi”(joka sivumennen sanoen kirvoitti puhelimen toisesta pÀÀstĂ€ hilpeÀÀ naurua). Ei varmaan tarvitse sanoa, ettĂ€ toista kertaa perĂ€kkĂ€in puolivillaisesti viime tipassa tehty pÀÀtös osoittautui yhdeksi elĂ€mĂ€ni parhaimmista.elkku2

Looking back, tuntuu hassulta ettĂ€ aika tarkalleen vuosi sitten tĂ€hĂ€n aikaan olin aivan paniikissa. Ei minusta ole tĂ€hĂ€n, ei minulla ole aikaa tĂ€hĂ€n, mistĂ€ ihmeestĂ€ saan kerĂ€ttyĂ€ Aavaani yhdeksĂ€n pĂ€tevÀÀ tyyppiĂ€, pystynkö muka luomaan porukkaan minkÀÀnnĂ€köistĂ€ yhteishenkeĂ€, tĂ€stĂ€ tulee aivan totaalisen hirveÀÀ, voinko vielĂ€ perua pÀÀtökseni ovat vain muutamia pÀÀssĂ€ni silloin jatkuvasti pyörineistĂ€ ajatuksistani. Useampi kuin yksi kaverini rohkaisi minua silloin sanomalla, ettĂ€ muutaman viikon pÀÀstĂ€, kun olisin saanut porukan kasaan ja hommat pyörimÀÀn, en edes muistaisi nĂ€itĂ€ ajatuksia – ja oikeassahan he olivat. Heti ensimmĂ€isestĂ€ Aavan vuosimallia 2016 hengauksesta alkaen tiesin, ettĂ€ tĂ€stĂ€ vuodesta tulisi nĂ€iden tyyppien kanssa vielĂ€kin huikeampaa kuin viime vuodesta, enkĂ€ ole tĂ€hĂ€n mennessĂ€ joutunut tĂ€tĂ€ ajatusta uudelleenarvioimaan.

Ei sillĂ€, etteikö tĂ€mĂ€ vuosi olisi monella tapaa ollut suurin ja henkisesti vaativin omalta mukavuusalueelta ulos sukeltaminen, jonka olen opiskeluaikoinani toteuttanut. Olen oppinut luovimaan vastakkaisten mielipiteiden suosta kompromissiratkaisuun astumatta kenenkÀÀn varpaille. Olen oppinut korottamaan ÀÀntĂ€ni ja vaatimaan huomiota sanottavalleni vaikka kesken lennokkaan lĂ€pĂ€nheiton (sekĂ€ kiipeĂ€mÀÀn tuolille ja nakittamaan kovempiÀÀnisiĂ€ ihmisiĂ€ ÀÀnitorvikseni, kun jotain pitÀÀ ihan oikeasti saada sanottua). Olen oppinut, ettĂ€ joskus puheenjohtajankin kannattaa vain sanoa mielipiteensĂ€ suoraan, vaikka se ei miellyttĂ€vÀÀ kuultavaa olisikaan. Olen oppinut, ettĂ€ muiden tukeminen onnistumisessa voi olla vielĂ€ palkitsevampaa kuin onnistuminen itse. Ennen kaikkea olen oppinut sen, ettĂ€ epĂ€luuloistani huolimatta myös minusta on johtamaan ihmisiĂ€ – omalla tyylillĂ€ni toki, mutta loppujen lopuksi johtamistyylejĂ€ on yhtĂ€ monta kuin ihmisiĂ€. On ollut hetkiĂ€, jolloin mieli on tehnyt nostaa kĂ€det pystyyn ja sanoa “fuck dis, I quit”. Ja sitten on ollut paljon, paljon enemmĂ€n hetkiĂ€, jolloin olen ollut aivan valtavan iloinen, ettĂ€ juuri minĂ€ saan puheenjohtajaa juuri tĂ€tĂ€ porukkaa ja luotsata meitĂ€ yhdessĂ€ tekemÀÀn koko ylioppilaskunnasta kaikille vĂ€hĂ€n hauskempaa paikkaa.

Parhaan ystĂ€vĂ€ni sanoin: harvemmin sitĂ€ katuu niitĂ€ asioita, jotka teki, kuin niitĂ€, jotka jĂ€tti tekemĂ€ttĂ€. Jos siis tuntuu siltĂ€, ettĂ€ mukavuusalue alkaa olla liian mukava paikka, ettĂ€ olisi aika laajentaa reviiriĂ€, ettĂ€ jotain uutta olisi kiva kokeilla, vaikka et ole ihan varma, pystytkö siihen – kokeile. Se voi olla tĂ€hĂ€nastisen elĂ€mĂ€si paras pÀÀtös, ja vaikka ei olisikaan, opit varmasti jotain, mikĂ€ olisi muuten jÀÀnyt oppimatta.

Pian valmistuvan vapaaehtoiskonkaritÀdin terkuin,
Elkku

Ps. Asiaan mitenkÀÀn liittymĂ€ttĂ€, AYY:n vapaaehtoishaut ovat auki vielĂ€ muutaman pĂ€ivĂ€n osoitteessa ayy.fi/stop 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *