Finlands självständighetsdag närmar sig

blogikuva-copy-2

På självständighetsdagen får man väl “pönöttää” lite 😉

I år har det gått 99 år sedan lantdagen antog Finlands självständighetsförklaring den 6 december 1917. En fin sak med Finlands självständighetsdag är det att den alltid är i slutet av året. Det är en bra tid att se tillbaka på året som gått och fundera vad som har hänt i samhället, Finland och världen. Samtidigt kan man också börja blicka framåt och undra vad nästa år kommer att föra med sig.

Fastän världen hela tiden utvecklas och blir en bättre plats så har det här året tyvärr varit ett turbulent år. Tusentals människor flyr krig, men mottagandet i Europa är kallt. Hatprat förekommer allt mer i vår vardag samtidigt som högerextremisters flaggor syns på t.ex. järnvägstorget. Mängden ungdomar som riskerar att falla utanför samhället ökar. Det ekonomiska läget är fortfarande svårt. I USA har man valt en rasistisk och sexistisk populist som president, som dessutom är klimatskeptiker. I Turkiet gör dess regering högst odemokratiska beslut, som speciellt slår hårt mot fria medierna samt det akademiska samfundet.

Det händer ändå bra saker i världen också, åtminstone här i Finland. Planerna för att ordna DARE-läroevenemanget har tagit fart. Målet med evenemanget är att lyfta upp lärandets betydelse till samhällets centerpunkt och göra Finland till ett globalt center för lärande. AUS samt andra studentkårer och ungdomsorganisationer har gått med i ”Huominen ilman pelkoa” –kampanjen och vi hoppas, att organiserad rasism ska förbjudas i strafflagen. Inom teknologkretsar har det varit mycket tal om n-ordet i teknologhymnen och nu har även AUS:s delegation tagit ställning i saken. Tempaus2016 skickade 1400 studerande till 1500 grundskolor för att sprida utbildningens glädjebudskap över hela Finland. Slush var igen en succé som drog 17000 besökare och förde samman investerare, startup-företag och människor som har en vilja att förbättra världen. Dessutom har FSF och andra ungdomsorganisationer tagit en fungerande generationspolitik som spetsprojekt, vilket bl.a. innebär att vi motsätter oss populistiska krafter i pensionspolitiken samt uppmuntrar beslutsfattare att ta i beaktande en hållbar samhällsutveckling i beslut som framför allt berör framtiden.

Lade ni märke till att nästan alla de tidigare nämnda sakerna är mer eller mindre drivna av studerande? Jepp, studerande är tydligen de som för både världen och Finland framåt. Så har det också varit tidigare i Finlands historia: utan studerandeaktiviteten skulle Finland knappast vara självständigt idag. Vårt land-sången, stora adressen, jägarrörelsen är bara några av de historiska exempel, där var studentrörelsen har spelat en viktig roll.

Firandet av självständighetsdagen har alltid varit en viktig händelse för studentrörelsen. Huvudstadsregionens studerande har sedan år 1951 alltid på självständighetsdagen ordnat ett fackeltåg från Sandudds begravningsplats till senatstorget i marskalk C. G. E. Mannerheims begravningstågs motsatta riktning. Tyvärr tänker extremhögern och nynazister ordna ett eget fackeltåg på självständighetsdagen. Det är verkligen synd att organisationer som inte har någon respekt för mänskliga rättigheter, människors jämställdhet, samt Finlands demokrati och värderingar, försöker stjäla studerandes evenemang.

Denna tudelning i samhället är ytterst oroväckande, men var kommer den ifrån? Man säger ibland att vi lever i tiden för ”post-truth politics”, där var fakta, vetenskap och sanningen spelar mindre roll än upprepande retorik som spelar på folks känslor. Jag hoppas innerligt att detta endast är en tillfällig trend och att vårt samhälle går i en bättre riktning i framtiden. Det kräver dock en satsning från oss alla: kritiskhet från medborgarna, sanningsenlighet från politikerna, objektivitet från medierna samt överlag en ärlighet av alla påverkare i samhället. Vi kunde alla ta lärdom av president Paasikivi, som konstaterade att ”All vishets begynnelse är att erkänna fakta”.

Som studerande måste vi vara de som tittar mot framtiden, vågar se visioner och hittar lösningar. Vi räds inte samhällets utmaningar och problem, utan vi svarar på dom tillsammans. Ge aldrig hat och rädsla en större plats i samhället. Ge aldrig rum för prat, som inte är baserat på fakta och sanning, en plats i beslutsfattande. Och sluta aldrig att vara kritiska och aktiva medborgare. Är det inte just det som är universitetens och studentkårernas uppgift?

HUS, AUS och SHS har beslutat att temat för vårt fackeltåg i år ska vara ett globalt och jämställt Finland. Fastän några organisationer vill sprida hat och våld är det desto viktigare att vi håller fast vid våra principer och människovärdet. Jag hoppas att många av er också kommer med i studenternas fackeltåg!

Det här året har varit ett turbulent år. Nästa år fyller dock Finland 100 år. Vi ser till tillsammans att Finlands 100-årsjubileum är ännu bättre, vi respekterar varandra ännu mera, vi hjälper vår nästa när det behövs, och vi visar att kärleken alltid vinner till slut.

Det här året har gett mig mycket. Jag är glad att jag har fått möjligheten att jobba för Aaltos studerandes väl och jag har även lärt mig otroligt mycket. I studentkårens styrelse har jag fått vara med och göra Aalto-samfundet och vårt samhälle till en bättre plats. Nästa år får jag möta nya utmaningar i Finlands studentkårers förbunds styrelse. Det är en stor ära att få representera studerande på nationell nivå samma år som Finland fyller 100. Vi fortsätter jobba för ett globalt och jämställt Finland och vi visar att studerande har en viktig roll både i byggandet av Finlands historia samt dess framtid!

Jag vill avsluta mitt blogginlägg med Vårt land-sångens näst sista vers, som ofta lämnas bort när den sjungs, men som ännu står på Runebergs minnesmärke på esplanaden:

”O land, du tusen sjöars land,
Der sång och trohet byggt
Der lifvets haf oss gett en strand,
Vår forntids land, vår framtids land,
Var för din fattigdom ej skyggt,
Var fritt, var gladt, var tryggt!”

”Totuuden, runon kotimaa
maa tuhatjärvinen
miss’ elämämme suojan saa,
sa muistoken, sa toivon maa,
ain ollos, onnees tyyten,
vapaa ja iloinen.”

J..L. Runebergs minnesmärke

J..L. Runebergs minnesmärke

Ha en Glad självständighetsdag, en God Jul och ett gott nytt år! 🙂

Jimmy Nylund,
Styrelsemedlem i Aalto-universitetets studentkår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *