”Ärade förbundsmöte, bästa studenter.”

”Ärade förbundsmöte, bästa studenter.”

Så började flera inlägg förra veckans fredag och lördag när Finlands Studentkårers Förbund (FSF) samlades till förbundsmöte i Tammerfors. Det har funnits få starkare förändringskrafter i världen än studenterna. På global skala har de vanligen rest sig till motstånd mot konservativa regimer, men i Finland har det lyckligtvis inte funnits något behov för det. Studenternas roll har varit att försvara framtiden, utbildningen och de ungas ställning i samhället. Studenterna har reformerat den sociala tryggheten, utbildningen och  attityderna i en riktning som beaktar studenterna i samhället.

 

Vid Aalto har studenterna det i regel bra. Servicen finns nära, utbildningen är högklassig och sysselsättningsutsikterna goda. Jag vill inte naivt påstå att universitetet är färdigt – våra studenter är oroande utmattade på en finländsk skala, boendet är dyrt och kurser kan alltid misslyckas – men vi har många orsaker att vara tacksamma. För det kan vi tacka eller förbanna vårt samhälle och studentkåren. Studenterna har stått upp för varandra. Det är det goda med gemenskapen.

 

I Tammerfors tänker AUS fortsätta förändra Finland. På FSF:s förbundsmöte samlas den finländska studentrörelsen för att diskutera i vilken riktning de finländska studenternas utbildning, försörjning och jämlikhet ska utvecklas under de kommande åren. FSF är studenternas nationella intressebevakare och diskuterar direkt med landets regering och riksdag om frågor som rör studenterna.  Man kan och får ha många åsikter om FSF, och man ska alltid övervaka sina intressebevakare. Det gör också AUS. I år vill AUS lyfta upp frågor om generationspolitik, jämlikhet och studenternas försörjning till diskussion. AUS vill att FSF arbetar för en förnuftsbaserad framtid som återspeglar studenterna.

 

Jag tror på en enad studentrörelse. Jag tror också att det är det enda sättet att reagera på en värld där motsättningar har blivit regeln i stället för undantaget och där populism och rädsla styr. Jag tror att det går att se förbi våra meningsskiljaktigheter och hitta en gemensam melodi i frågor som är verkligt viktiga. Var och en av oss formar världen genom sina handlingar och i framtiden formar dagens studenter Finland och världen. Liksom Aalto är inte heller Finland ännu färdigt, men tillsammans kan vi göra vårt samhälle bättre. Det gjorde AUS det här novemberveckoslutet i Tammerfors, och det hoppas jag ni alla gör i er vardag.

 

Från AUS deltog en delegation med 28 personer i FSF:s förbundsmöte för att se till att FSF under det kommande året arbetar för teman som verkligen är viktiga för studenterna. Som inledning på förbundsmötet höll AUS inlägg kring ämnena öppna data, ett öppet diskussionsklimat, ett miljövänligt studentboende, studenternas sjukförsäkring och frivilligarbetets betydelse. I år var spänningen särskilt stor eftersom AUS egen Petteri Heliste kandiderade för uppdraget som förbundsordförande för FSF.

 

Oskar Niemenoja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *