Samhällsförändring från Aalto

Heikki Isotalo

I Finland har universiteten tre grundläggande uppgifter: att bedriva högklassig forskning, fostra framtidens experter och påverka det omgivande samhället.

Alla tre uppgifterna hör ihop: studenternas lärande baserar sig på de senaste forskningsresultaten, och det är inte universitetets intressentgruppssamarbete som påverkar samhället mest, utan studenterna som går ut och förändrar världen.

I sin strategi lovar Aalto-universitetet att fostra Game Changers som ändrar spelreglerna och med hjälp av konst, vetenskap och företagande bygger upp ett hållbart samhälle.

Aaltos alumner har en unik möjlighet att förändra samhället. Otnäs är redan nu en grogrund för uppstartsföretag, en mötesplats för olika världsåskådningar och en vagga för försökskulturen. Campuset kunde också fungera som en accelerator för samhällsförändring.

En vägvisare är Sustainability Hub, Aalto-universitetets tvärvetenskapliga centrum för forskning och undervisning kring hållbar utveckling, som tacklar ett brett spektrum av problem allt från klimatförändringen till resursknappheten och den ekonomiska ojämlikheten.

Kanske samhällsförändring i fortsättningen blir ett vanligare perspektiv i alla högskolors arbete med undervisningsplanerna.

På samma sätt som arbetslivet börjar redan vid sidan av studierna kräver inte heller samhällsförändring en avlagd högskoleexamen. Tvärtom. De millennials och post-millennials som just nu studerar vid Aalto kan bidra med ett genuint fräscht perspektiv på samhällsfrågor och samhällsstrukturer.

Hur fungerar politiskt deltagande med god tjänstedesign? Hur ser den öppna källkodens framtid ut i Europa? Kan marginalisering förebyggas med mobilappar? Det är inte bara svaren som bör vara fräscha, utan också frågorna som ställs.

Även Aalto-universitetets studentkår tänker följa med sin tid. I år uppdaterar AUS alla sina officiella policydokument.

Det gäller alltså att besluta hur det perfekta Aalto-universitetet, den perfekta huvudstadsregionen och den perfekta världen ser ut ur AUS synvinkel. De frivilliga och medlemskåren involveras genuint i arbetet med policydokumenten, eftersom det bästa sättet att ta fram nya idéer är massbaserat.

De uppdaterade riktlinjerna behövs också eftersom tre nationella val ska förrättas inom drygt ett år.

Spelplanen står klar. Nu är det dags att skriva reglerna.

Heikki Isotalo
AUS chef för påverkan och kommunikation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *