Kina som exempel för Aaltogemenskapen

Den sittande och den föregående styrelsen för Aalto-universitetets studentkår besökte Kina och Sydkorea i början av maj för att bekanta sig med den lokala studentverksamheten. Här berättar styrelsemedlemmarna Mikael Liimatainen och Julius Luukkanen om behållningen av resan.

AUS delegation i Beijing

Den första veckan av Kinaresan tillbringades till största delen i Shanghai (vår studentcentrumsdelegation tillbringade den här veckan i Sydkorea, här kan du läsa mer) och den andra veckan tillbringades i Beijing som gäster hos studentkåren vid Tsinghua-universitetet.

Syftet med studieresan var att fördjupa deltagarnas och därigenom studentkårens insikter i universitets- och studentlivet utanför Finlands gränser. Kina erbjuder den perfekta miljön för det här eftersom landet är så annorlunda än Finland.

Till den viktigaste behållningen av resan hör att båda länderna trots sina olikheter tampas med samma typ av problem. Exempelvis integreringen av utländska studenter i den lokala studentgemenskapen och upprätthållandet av goda förbindelser med universitetet.

Kinesernas och finländarnas perspektiv och lösningar skiljer sig betydligt från varandra. “Sharing best practices” och “benchmarking” lyckades alltså bra. Att utvidga sitt tänk och bekanta sig med olika lösningar piggar upp och bidrar med nya synvinklar i AUS framtida verksamhet.

Samtidigt utvecklade delegationen sina globala färdigheter – eller rättare sagt lärde sig att ta hänsyn till kulturella skillnader och använda ett främmande språk i både sakliga och lättsamma samtal.

I dagens värld är internationella färdigheter ytterst viktiga. Det vi lärt oss hjälper oss att agera bättre också i vår egen studentkår som blir allt mer internationell, och på det sättet sprids lärdomarna till andra aktörer i Aaltogemenskapen.

Våra kinesiska värdar, personalen och beslutsfattarna vid Tsinghua-universitetet lärde vi känna på många olika tillställningar. Vi fick också bekanta oss med företag och kulturellt värdefulla resmål.

Ett särskilt intressant ekonomiskt centrum i Kina är Shanghai, där vi främst undersökte finländarens möjligheter i Kina och fick ett finländskt perspektiv på Kina och verksamhetsmiljön där.

Både vår resa till Kina och kinesernas motsvarande resa till Europa finansieras primärt med externt stöd, fondpengar och företagssamarbete. Resans mål anknyter också på många sätt till företagslivet.

För finländska och andra västerländska företag är Kina ett mycket intressant affärsmål, vilket innebär att studenterna vid Aalto-universitetet också kan hitta sina framtida arbetsplatser där. Därför är det viktigt att föra fram AUS, aaltoiterna och Aalto på ett positivt sätt vid Kinas bästa universitet.

Vi hoppas att samarbetet i framtiden ger oss just det lilla, nödvändiga försprång som ger oss alla bättre möjligheter att lyckas i en av världens största ekonomier.

Det allmänna västerländska intresset för Kina medför också nya möjligheter för studentkåren inom företagssamarbetet och möjliggör viktiga, lärorika möten med påverkare både i Finland, Europa och Kina. Träffarna genererar i sin tur nya möjligheter för studentkårens påverkansarbete.

Mössor vid Kinesiska muren

Till varje besök hör naturligtvis en svarsvisit. Vi ser fram emot att senare i sommar välkomna våra gäster från Kina som besöker oss för att bekanta sig med den europeiska högskoleutbildningen och AUS verksamhet!

Mikael Liimatainen
styrelsemedlem i AUS (internationella frågor)

Julius Luukkanen
styrelsemedlem i AUS (konstnärlig verksamhet, varumärke, kommunikation, arkivet och museet)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *