Allt handlar om Europa

Hur gÄr det för Europeiska unionen sÄ hÀr Ätta mÄnader före EU-valet? Det Àr över ett halvt Är kvar till vÀrldens största demokratihÀndelse, men det lönar sig att börjar prata om den redan nu, ocksÄ vid Aalto.

I somras besökte AUS styrelse Bryssel för att framföra hÀlsningar frÄn Aaltos studerande till EU:s beslutsfattare och för att diskutera EU-samarbetet och aktuella teman i unionen, sÄsom globalisering, cirkulÀr ekonomi och digitalisering. I vÄrt resesÀllskap ingick ocksÄ en delegation frÄn vÄr samarbetsstudentkÄr Tsinghua, och tillsammans trÀffade vi bland annat kommissionÀr Jyrki Katainen.

Mycket har hÀnt efter EU-parlamentsvalet 2014.

EU-omrÄdets ekonomi vÀxer igen, men bÄde flyktingkrisen och den aldrig tidigare upplevda uttrÀdesprocessen för en medlemsstat har satt unionens enighet pÄ prov. Trots spÀnningarna har Brexitförhandlingarna pÄmint euopéerna om hur mycket EU pÄverkar vÄrt dagliga liv.

Det Àr unikt att vi i EU kan se den fria rörligheten för mÀnniskor, tankar och saker som en sjÀlvklarhet. EU:s centrala vÀrden Àr en förutsÀttning för ett utbildnings- och forskningssamarbete i vÀrldsklass ocksÄ i den internationella Aaltogemenskapen.

Taloustutkimus gjorde nyligen en undersökning som visar att 89 procent av de finlÀndska unga identifierar sig som EU-medborgare och att 81 procent ser EU-medlemskapet som nÄgot positivt.

Av undersökningen framgÄr ocksÄ EU:s roll som global problemlösare. VÄra största samhÀlleliga utmaningar, sÄsom klimatförÀndringen och omvÀlvningen i arbetslivet, gÄr inte att lösa pÄ nationell nivÄ.

I det kommande EU-valet vÀljs ett nytt EU-parlament som stiftar EU:s lagar jÀmsides med ministerrÄdet som bestÄr av medlemslÀndernas regeringar. Finlands EU-linje bestÀms dÀrmed ocksÄ i riksdagsvalet som ordnas samma vÄr.

Det parti som vinner valet leder inte bara Finland utan ocksÄ Europa: de kommande ministrarna har ansvaret för att leda EU under Finlands ordförandeskap hösten 2019 och möjlighet att pÄverka EU:s riktning. OcksÄ Finlands framtida kommissionÀr torde bestÀmmas enligt resultatet i riksdagsvalet.

Det gĂ€ller alltsĂ„ att se hela valvĂ„ren som en helhet – vi utformar vĂ„r gemensamma framtid pĂ„ alla beslutsnivĂ„er.

Nu Àr det dags för studentgenerationen att sÀga vilken framtid vi vill ha.

Under hösten och början av Äret kommer AUS att med tanke pÄ valvÄren lyfta upp studenternas viktiga framtidsteman till diskussion. Hur vill du att Europa ska utvecklas? De beslut som fattas nu har störst inverkan pÄ just vÄra möjligheter.

Rosa VÀisÀnen
Intressebevakningssakkunnig (internationella Àrenden och nya studenter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *