AUS nya riktlinjer

Förra veckan godkÀnde delegationen studentkÄrens nya policydokument, som styr all intressebevakning som AUS bedriver. I samband med reformen slog vi ihop nio befintliga policydokument till en enda helhet och uppdaterade samtidigt riktlinjerna sÄ att de motsvarar dagens utmaningar. Det var ett stort arbete och styrelsen sammantrÀdde i 20 timmar för att fÄ ett förslag till stÄnd.

MÄlen har inte uppstÄtt i ett enda huvud utan vi har hört mÄnga olika aktörer i samband med reformen. Förutom delegationen, styrelsen och de sakkunniga har ocksÄ bland annat AUS utskott, ordförandenas rÄd, campussektionen och alumnerna i den utbildningspolitiska sektorn sagt sitt. OcksÄ medlemmarna hördes med en enkÀt som kunde besvaras under sommaren. Bara frÄn delegationsmedlemmarna fick vi 172 Àndringsförslag. Pitcharna var utmÀrkta och mÄnga av dem antogs i det slutliga policydokumentet.

De pÄverkansmÄl som Àr helt nya gÀller bland annat informationssamhÀllet, konstpolitiken och likabehandlingen. Enligt sitt policydokument föresprÄkar AUS till exempel en statushöjning för sakkunniga inom konstens omrÄde, tydliga förfaranden för att ingripa i trakasserier inom Aaltogemenskapen och öppen programvara.

Vi har ÀndÄ inte Àndrat precis allt. Till exempel har vi bevarat ett tema som AUS arbetat för redan lÀnge, nÀmligen den avgiftsfria utbildningen. Bara en tillgÀnglig och jÀmlik högskoleutbildning gör det möjligt att hitta samhÀllets spjutspetsar oavsett socioekonomisk bakgrund. De stora riktlinjerna i frÄga om studenternas försörjning Àndras inte heller. AUS föresprÄkar fortfarande att studenternas försörjning byggs upp sÄ att det Àr möjligt att samla meningsfull arbetserfarenhet i sin bransch vid sidan av studierna men sÄ att stödnivÄn rÀcker till ocksÄ utan förvÀrvsinkomster. I en perfekt vÀrld skulle alla invÄnares försörjning kunna garanteras med en basinkomst.

Policydokumentet Àr naturligtvis inget trollspö som förÀndrar vÀrlden i ett slag. Nu börjar det riktiga arbetet med att pÄverka Aalto, Esbo och resten av samhÀllet sÄ att mÄlen uppnÄs.

HÀr kan du lÀsa det splitternya policydokumentet.

Tapio HautamÀki
Styrelsens vice ordförande

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *