Jobbsökningens 1-0-1 vol 1. – Så får du ordning på dina ansökningspapper!

Även om du inte söker jobb just nu är det ett utmärkt tillfälle att uppdatera dina jobbsökningspapper och fundera på din kompetens. Om du tar dig tid för en enda rejäl funderare kan du få insikter om dig själv som du kanske inte fått om ansökningsdeadlinen flåsat dig i nacken.

1. Gör ett ”super-CV”
Det lönar sig att skriva och kontinuerligt uppdatera ett s.k. super-CV där du skriver in all din utbildning, arbetserfarenhet och övriga kompetens, t.ex. språk-, kommunikations- och it-kunskaper. Detta super-CV är ändå absolut inte den version du kommer att skicka tillsammans med din ansökan, utan en version därifrån du kan plocka den relevanta informationen för det jobb du söker. T.ex. LinkedIn är ett bra ställe att grundligt lista allt kunnande du skaffat dig.

Det CV du skickar med din ansökan ska inte heller vara bara en förteckning över jobb eller förtroendeuppdrag, utan i samband med dem ska du förklara de uppgifter, ansvarsområden, betydande prestationer och lärdomar som uppdraget innebar.

Om du ännu inte har så mycket arbetserfarenhet kan du i meritförteckningen lyfta fram förtroendeuppdrag eller hobbyer som är relevanta för arbetsuppgifterna och som kan vara till nytta i det arbete du söker, uttryckligen tack vare de färdigheter du skaffat dig genom dem.

Ett CV som du skickar till en arbetsplats behöver inte innehålla uppgifter om din ålder, ditt kön eller dina familjeförhållanden. Om du vill bifoga en bild av dig själv ska du se till att den är saklig, tydlig och färsk och visar ditt ansikte. Du kan glömma partyselfies eller strandbilder med en öl i handen.

2. Sätt ord på din kompetens
Börja själva skrivjobbet med att läsa platsannonsen med eftertanke och försöka fundera på vilken kompetens och människotyp arbetsgivaren verkligen söker för det lediga jobbet. Sedan kan du fundera på vad som motiverar dig att söka just det jobbet i just den organisationen, vilken kompetens just du har och hur du kan visa den i din ansökan. Det samma gäller öppna ansökningar.

Nöj dig inte med att använda adjektiv för att beskriva dig själv. Försök med hjälp av beskrivande exempel förklara varför du passar för jobbet. Ge exempel på hur du skulle sköta det lediga jobbet på ditt eget sätt om du anställdes. Kom ihåg att skriva din ansökan på ett klart och tydligt standardspråk. Tänk på att en personligt skriven ansökan alltid sticker ut bättre än papper fulla av slitna floskler i stil med ”jag är flitig och samvetsgrann”.

Om det känns svårt att beskriva din egen kompetens ska du inte vara rädd för att att be studie- och arbetskamrater om respons och beskrivningar.

3. Skräddarsy alltid ditt CV!
”En arbetsansökan är som ett kärleksbrev”, konstaterade ett rekryteringsproffs för länge sedan. Varför? För att en arbetsansökan i praktiken alltid är ditt enda sätt att berätta varför just du passar för en viss organisation och en viss arbetsplats.

Du skulle knappast skicka samma kärleksbrev till flera personer och bara byta ut mottagarens namn. Så varför skulle du göra det med en arbetsansökan? Dessutom ska en arbetsansökan, liksom ett kärleksbrev, komma från hjärtat. Var ärlig och överdriv inte din egen kompetens. Den som ljuger blir alltid fast.

Om du befinner dig i början av din karriär och inte har så mycket erfarenhet och kompetens lönar det sig att satsa just på din ansökan i stället för ditt CV.

4. Kontrollera språket och be om respons
Korrläs dina ansökningshandlingar innan du skickar in dem. En ansökan som kryllar av skrivfel ger en slarvig bild av den sökande och kan leda till att du inte går vidare. Också annars lönar det sig att låta en kompis läsa igenom ansökningspappren och kommentera både språkdräkten och innehållet.

5. Läs anvisningarna och följ dem
Platsannonserna anger nästan alltid den sista ansökningsdagen, hur ansökan ska skickas in samt kontaktuppgifterna. Det är också möjligt att ansökan inte alls ska göras enligt mina anvisningar. Följ alltid anvisningarna i platsannonsen.

En del företag börjar genast behandla ansökningarna när de kommer in, så det lönar sig att vara i tid. Om du söker först efter att ansökningstiden gått ut ger det en dålig bild av din tidshantering.

6. Andra tips
Skicka alltid dina ansökningspapper i pdf-format och skicka inte några andra dokument än de som begärs. Arbetsintygen hinner du visa under intervjun. Använd en lättläst font och tillräckligt korta meningar. Kom ihåg tumregeln för lagom längd: för ansökan en sida (A4) och för CV två sidor, så håll dig kort!

Fler tips finns också på många fackförbundssidor och branschsidor. Bland annat på Teknikens akademikerförbunds TEK:s webbplats finns ”Teekkarin työkirja” (på finska) med många bra jobbsökningstips.
Saknar du något i den här texten? Dela dina egna tips i kommentarsfältet!

Johanna Pietiläinen
AUS förvaltnings- och HR-chef

Och efter att du skickat in din fantastiska ansökan? Veckans andra bloggtext handlar om hur du lyckas med din arbetsintervju. Stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *