Paras hetki vaikuttaa kampukseen on juuri nyt!

Aalto-yliopiston hallitus pÀÀtti vuonna 2011 sijoittaa Aalto-yliopiston pÀÀkampuksen Otaniemeen. PÀÀtös kampuksen sijoituksesta on siis jo tehty, joten sen junan perÀÀn on turha enÀÀ itkeÀ. Sen sijaan meidÀn kaikkien kannattaa keskittÀÀ energiamme siihen, ettÀ uudesta kampuksesta tulee paras mahdollinen ja meidÀn kaikkien nÀköinen!

 

PiirtÀessÀÀn Otaniemen aluesuunnitelman vuonna 1949 Alvar Aalto pyrki luomaan puutarhakampuksen, jossa opiskellaan luonnon keskellÀ. Tavoite toteutui  ja OtaniemessÀ opiskelu on viihtyisÀÀ. Nyt kuitenkin puhaltavat muutoksen tuulet. Aalto-yliopiston keskittÀminen tuo Otaniemeen suuren monialaisen joukon opiskelijoita ja tutkijoita sekÀ selvÀn rakenteellisen muutoksen, Espoo sijoittaa yli 5 miljardia euroa Keilaniemi-Otaniemi-Tapiola-alueen kehittÀmiseen ja aiemmin syrÀjÀinen kampus liittyy kiinteÀsti osaksi dynaamista metropolialuetta metron ulottuessa Otaniemeen jo 2015. Jos OtaniemeÀ kehitetÀÀn taidokkaasti, se voi parhaimmillaan olla yhtÀ aikaa urbaani ja luonnonlÀheinen.

 

LuonnonlÀheisyys OtaniemessÀ siis jo toteutuu, joten mukaan on tuotava vielÀ se urbaani. Huhtikuussa 2012 alkoi yleinen, kansainvÀlinen arkkitehtuurikilpailu elÀvÀn kampuskeskuksen suunnittelemiseksi Aalto-yliopiston ja koko Otaniemen tiede- ja tutkimusyhteisön kÀyttöön. Kilpailun ensimmÀinen vaihe pÀÀttyi elokuussa ja sen sato, yhteensÀ 189 hienoa ehdotusta on nyt kaikkien nÀhtÀvissÀ ja kommentoitavissa Futuro Business Parkissa, OtaniemessÀ.

 

Kilpailua ja sen lÀhtökohtia suunnittelemassa on ollut joukko työryhmiÀ, joissa kaikissa on ollut mukana myös opiskelijaedustus. Kilpailun juryssÀ, joka tekee lopullisen pÀÀtöksen jatkoon pÀÀsijöistÀ ja lopulta voittajasta on kolme arkkitehtiliiton nimeÀmÀÀ ammattitaitoista arkkitehtituomaria sekÀ edustus Espoon kaupungilta, Alvar Aalto-sÀÀtiöltÀ, Aalto-yliopistokiinteistöiltÀ ja Senaatti-kiinteistöiltÀ. Aalto-yliopistoa edustaa rehtori Tuula Teeri, ARTSin dekaani Helena Hyvönen, tutkija Aija Staffans, tutkija Turkka Keinonen ja  opiskelijoita edustan minÀ. Olen yhdeksÀnnen vuoden arkkitehtiopiskelija, pitkÀÀn opiskelijauraani on kuulunut opiskelija-aktiivisuutta mm. arkkitehtikillassa ja -liitossa sekÀ rakennusprojekti Kambodzassa, olen kierinyt haalareissa alvarinaukiolla ja istunut monia iltoja Magneetissa. Uskon pystyvÀni edustamaan opiskelijoita juryssÀ laajasti, mutta siitÀ huolimatta on sitÀ parempi, mitÀ useampi opiskelija osallistuu itse avoimeen suunnitteluprosessiin. En kuitenkaan tunne teitÀ kaikkia enkÀ osaa arvata kaikkia toiveitanne.

 

Paras hetki osallitua on juuri nyt. Kilpailussa on edessÀ vielÀ toinen vaihe, johon valitaan 189 ehdotuksen joukosta noin kuusi kehityskelpoisinta, joiden joukosta sitten ensi kevÀÀnÀ valitaan yksi voittaja, jonka pohjalta aloitetaan toteutussuunnittelu. Toisen vaiheen kilpailuohjelmaa hiotaan vielÀ ja jatkoon valitut työryhmÀt saavat jatkotyön pohjaksi lÀjÀn kehitysehdotuksia. Jokaisesta ehdotuksesta ladataan lokakuun aikana campus2015-nettisivuille yksi kuva, joita on mahdollista kommentoida. Paremman kÀsityksen ehdotuksista kuitenkin saat, kun kÀyt tÀllÀ viikolla katsomassa nÀyttelyn. Myöhemmin syksyllÀ tullaan myös jÀrjestÀmÀÀn workshoppeja, joihin osallistumalla pÀÀset halutessasi osallistumaan laajemminkin. Ole mukana tekemÀssÀ uudesta kampuksesta meidÀn kaikkien nÀköinen!

 

NÀyttely on auki 01.-12.10.2012 klo 10:00-16:30 osoitteessa Futuro Business Park, 3. kerros, TeknikvÀgen 4 B, 02150, Espoo, Otaniemi. LisÀtietoja tÀÀllÀ.

 

– Elina Tenho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *