Konståret: Teknologspexets tjusning

År 2018 firar Aalto-universitetets studentkår sitt Konstår. För att uppmärksamma Konståret ger vi över ordet till kreativa människor och grupper som verkar i Aaltogemenskapen. Först ut att berätta om sin verksamhet och sin konst är Teknologspexet.

Bild: Atte Makkonen

Spexet är en studentproducerad musikal. Det är ingen vanlig teater utan innehåller också improvisation.

När publiken ropar ”omstart” måste skådespelarna improvisera scenen på nytt och tillföra något nytt element. Även dansarna, orkestern och tekniken deltar i improvisationen. Till och med hela och imponerande låtar föds inför publikens ögon och öron, och det finns inte två föreställningar som är lika. Publiken har alltså frihet att påverka vilka sidointriger som ingår i föreställningen.

Teknologspexet är ett spex som produceras av teknologerna i Otnäs, men många studerande från andra områden är också med. I år är det premiär för det 29:e Teknologspexet, som heter Hurma. Spexet lever upp till sitt förtjusande finska namn.

Året är 1914 och platsen är lyceet Belfort i Frankrike, där Anna och hennes kurskamrater förbereder sig inför avslutningsbalen. Kärleken griper in och kvällen går inte som planerat. Vem får vem och vad händer riktigt under balen? För att få reda på det är du tvungen att se Teknologspexet på Alexandersteatern. Föreställningarna fortsätter fram till den 23 april.

I spexet samarbetar skådespelarna, dansarna, orkestern, tekniken, scenograferna, maskerarna, kostymteamet och resten av bakgrundsteamet tätt. Spexet föds inte på ett ögonblick utan kräver många arbetstimmar. På hösten skriver manusförfattaren historien och efter årsskiftet får de andra delområdena ta itu med arbetet.

Det är fint att se hur alla produktionsdeltagarnas arbetsinsats börjar synas och hur spexet undan för undan blir en helhet. När alla drar åt samma håll blir resultatet enastående.

Alla i produktionen har gått med av passion och ger av sin egen tid. Alla arbetar eller studerar samtidigt, så kvällarna är fyllda av träningar och övningar med det egna spexteamet.

Alla är ytterst engagerade i spexet och anstränger sig frivilligt för att det ska bli bra. Vi gör spexet för att det är en chans för oss alla att visa upp våra specialfärdigheter och lära oss nya saker. Många har inlett sin dans- eller skådespelarkarriär med Teknologspexet.

För oss är det finaste med Teknologspexet att var och en uppmuntras vara sig själv och att alla är välkomna i vår gemenskap. En av improvisationsteaterns huvudregler lyder att misstag är gåvor. Med den här filosofin vågar vi skapa konst.

Teknologspexet är konst på många sätt. Spexets olika delområden utnyttjar sin egen kreativitet för att vi ska få till stånd en enhetlig, imponerande och visuell helhet.

Syftet med spexet är att väcka tankar och utmana publiken att delta i processen. Utan publik är konst inte konst. Publikens interaktivitet väcker spexet till liv.

Vi gör inte spexet för att sträva efter vinst, utan för att visa publiken hur entusiastiska vi är. Det är nog tjusningen med Teknologspexet.

Atte Makkonen
Teknologspexets ansvariga för sociala medier
Dansare i Hurma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *