Polytekarmuseet: 60-årigt skyltfönster för teknologerna

I höst firar Polytekarmuseet i Otnäs 60 år med den fart och fröjd som märkesåret förtjänar. Men vad är egentligen Polytekarmuseet?

Museichef Tiina Metso berättar om museets ursprung och nuläge och hur världens bästa Teknologmuseum fungerar och utvecklas.

En affisch från 1957/58

Vårt museum är som ett skyltfönster för vår gemenskap. Det berättar om det förflutna men också om vad vi är nu och hur vi har blivit det vi är. I bästa fall fungerar museet som en mötesplats för olika mänskor där man kan diskutera, hitta ett sammanhang och njuta av festligheter. Man kan säga att museet erbjuder näring för tankar.

Polytekarmuseet, även känt som Teknologmuseet, har under sextio år erbjudit ett flertal tillbakablickar till det förflutna med olika föremål och berättelser. Ofta kryddat med ett högt skratt!

Museet fick sin början år 1957 i gamla Poli (dvs. Tekniska högskolans studentkårs gamla byggnad på Lönnrotsgatan) tack vare frivillig teknologarbetskraft. Åldern beräknas från och med att kommittén, som tar hand om museet, grundades ett år senare. Redan på den tiden hade man hängt upp trafik- och företagsskylltar, som man plockat upp under varierande exkursioner, på väggarna. Misstag händer även under vår tid.

Efter gamla Poli flyttade museet via Klondyke i Dipolen, där en miniutställning lades upp, till dess nuvarande hem mitt i Teknologbyns hjärta. Teknologbyn är dock inte helt vattentät, eftersom en vattenskada tvingade museet att temporärt flytta till de gamla bankutrymmena på Otsvängen 11 och därefter till Otstrandens cykelkällare. Nästa temporära flytt kommer att ske redan våren 2019.

Grundtanken för vårt museum har alltid varit att vi gör allt tillsammans. Det finns alltid plats för en ytterligare frivillig i vår stora skara, vare sig det handlar om att piffa upp utrymmen, samla material eller att fira årsdagar. När ett projekt blir ännu större, begär museet hjälp av gemenskapen omkring sig. Museet har alltid fått den hjälp det behövt, och redan under den förra renoveringen sattes det in hundratals arbetstimmar i riktig talkoanda. Därför är vårt museum vår gemenskaps museum, där det värdefullaste är det att vi gör allt själva och tillsammans.

Tiden museet lever i förändras. Gemenskapen runt museet förändrar sig också och anpassar och utvecklar sig enligt tidens behov. Därför måste även museet och dess medlemmar nå upp till dagens standard och förbereda sig inför framtidens svårigheter. Museet rekryterar målmedvetet nya guider och andra aktiva eftersom museet utan nya mänskor till slut skulle bli en källare utan värde och känsla.

När vi säger att vårt museum är ’världens bästa Teknologmuseum’, så stämmer det mer än folk brukar tro. Enligt den internationella organisationen för museer, ICOM, är vi världens enda museum som ägs och drivs av studerande. Samtidigt är museet det enda som enbart är inriktat på studerandekultur.

Att vi har uppnått den nivå vi har idag har krävt att otaliga teknologgenerationer, och frivilliga har sett möjligheten och värdet i det arbete de har gjort för sig själva, museet och vår gemenskap. Museet glädjer tusentals besökare årligen och dess samlingar växer konstant i storlek. Ett stort tack till alla som donerar sina värdefulla minnen till museet. Varendaste donation är mer än varmt välkommen och vi tackar hjärtligt för dem alla.

Att vi fyller 60 år i år kräver en fest med en stor skara glada mänskor. Därför vill vi fira vår 60-årsdag på museet den 6.10 kl. 14–17. Festen är en del av programmet för kulturfestivalen Otnäs natt. I programmet ingår förutom smått och gott även hälsningar från museets begynnelse och roliga och hemlighetsfulla vinjetter med rubriken ”I den här bilden finns jag!”. Hjärtligt välkomna!

Otnäs, september 2018

Tiina Metso
Museichef

Svensk redaktion Henrik Hillner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *