Har du lösningen för klimatförÀndringen?

14.5.2019, ottobergius

Esbos mÄl Àr att vara den hÄllbaraste staden i Europa och kolneutralt fram till Är 2030. För att uppnÄ mÄlet behöver vi fÄ med hela Esbo och esboborna sÄ att vi kan kan ta Esbo, Finland och det internationella samarbetet mot en hÄllbar framtid.

 

Största delen av Esbos klimatutslÀpp utgörs av uppvÀrmingen av bostÀder, trafiken och elkonsumtionen. För att stöda hÄllbar utveckling i Esbo tas i bruk och utvecklas nya betydande lösningar baserade pÄ smart och ren teknologi tillsammans med samarbetspartners. Evenemanget Fiksu Assa besöker Aalto-universitetets metrostation 13-15.5. Vid metrostationen kan man prova pÄ underlÀttande och klimatsmarta lösningar för vardagen. Vid stationsomrÄdena centreras mÀnniskoflöden, boende och rörelse, och det utgör en vÀxande potential för olika servicelösningar.

 

Smarta lösningar med lĂ„g kolhalt stöder smidigheten i vardagen. Även under andra veckor gĂ„r kanske viktiga lösare av klimatförĂ€ndringen omkring pĂ„ Aalto-universitetets metrostation. StĂ€derna, staten, företagen och övriga organisationer behöver kunniga med en stark tvĂ€rvetenskaplig förstĂ„else bĂ„de nu och i framtiden. Endast ett perspektiv sĂ„som tekniskt, samhĂ€llsvetenskapligt, handelvetenskapligt, administrativt eller naturvetenskapligt rĂ€cker inte. Man mĂ„ste kunna identifiera vilka vetenskapsomrĂ„den och kunskaper som behövs för att fĂ„ till stĂ„nd stora och nödvĂ€ndiga lösningar.

 

Framförallt krÀver vÀgen mot kolneutralitet samarbete med olika mÀnniskor. Jag tror att bÄde studentlivet och vetenskapliga studier ger fÀrdigheter för det. InteraktionsförmÄgan utvecklas av att göra och glÀdjas  över livets resa tillsammans. Den hÀr resan fortsÀtter givetvis efter studierna ocksÄ, men under studietiden finns  utmÀrkta möjligheter att njuta av samarbete. Utöver gemensamma kursarbeten uppmuntrar jag er att tillbringa kvÀllar  och möta morgondagen tillsammans. Studenterna behövs som förÀndringsaktörer och Àndringsdrivare som del av ett samarbetsnÀtverk. Ni Àr lösarna nu och i framtiden!

 

 

 

Skribent: Niina NousjÀrvi arbetar
som planerare för hÄllbar utveckling pÄ Esbo stad.

 

 

 

 

 

 

MÄlet med projektet Fiksu Assa Àr att förbÀttra serviceutbudet pÄ tÄg- och metrostationerna och dÀrigenom smidiggöra stadsbornas vardag och uppmuntra till att anvÀnda lÄgkolhaltiga fÀrdmedel. HRM och stÀderna ordnar Fiksu Assa-evenemanget pÄ Aalto-universitetets metrostation 13-15 maj samt pÄ jÀrnvÀgsstationerna i Malm, Myrbacka, RiihimÀki och Tavastehus, dÀr nya, klimatsmarta lösningar för vardagen presenteras.

 

Aalto-universitetets metrostation, mÄ-fre 13.-17.5., se programmet (pÄ finska)

RiihimÀkis jÀrnvÀgsstation, mÄ-ti13-14.5.

Tavastehus jÀrnvÀgsstation, mÄ-ti 13.14.5

Myrbacka jÀrnvÀgsstation, on-lö 15-18.5

Malms jÀrnvÀgsstation, to-lö 16-18.5

 

Noggrannare tidtabeller och information om tjÀnsterna (pÄ finska) finns pÄ adressen www.fiksuassa.com och pÄ facebook-evenemanget, dÀr man Àven kan ge idéförslag för nya serviceformer pÄ stationerna.

LÀs utredningen om utvecklandet av stationsomrÄdena (pÄ finska) Analyysi asemaseutujen kehittÀmisestÀ liikepaikkoina erityisesti vÀhÀhiiliselle liiketoiminnalle

Valborgs tal 1.5.2019

06.5.2019, heikkiisotalo

BĂ€sta valborgsfirare!

Jag vill Äterkalla i vÄrt minne att valborg Àr en internationell högtidsdag.

VÄr generation har vuxit upp i ett integrerat Europa och i ett internationaliserat Finland. Med desto större orsak har den offentliga debatten under de senaste Ären varit förvÄnande.

Det har till och med föreslagits att nationen skulle klara sig sjÀlv om den kurade ihop sig och stÀngde sina grÀnser.

Men det gör den inte!

Globaliseringen och den internationella kunskapstÀvlingen Àr för hÄrd för att vi skulle kunna klara oss med endast fem och en halv miljon huvuden hur smarta de Àn skulle vara.

Vid mitt hemuniversitet Aalto har jag sett hur stor potential en Àkta internationell gemenskap utgör.

Innovationer, vetenskap och konst i vÀrldsklass uppstÄr endast om vi deltar i det globala tankeutbytet. Vi bör önska framtidsbyggarna vÀlkomna Àven annanstans ifrÄn.

Om internationaliseringen inte framskrider Àr risken stor för en tillbakagÄng. Med vemod har jag fÄtt ta del av berÀttelser om brittiska utbytesstudenter som mist sin framtid pÄ grund av Brexit och om deras Ängest.

Dock ÄterstÄr det Ànnu arbete Àven hÀr i Finland.

En del av hindren för internationalisering utgörs av lagstiftningen. Finlands system med uppehÄllstillstÄnd Àr byrÄkratiskt och högskolornas terminsavgifter lockar inte studerande frÄn lÀnder utanför EU.

En del av hindren Àr kulturella och i frÄga om dem kan vi alla bidra med vÄr egen insats.

Den egna insatsen kan exempelvis vara att ingripa i rasism eller att bekanta sig med frÀmmande kulturer.

Innan jag önskar er en god valborg pÄminner jag er Ànnu om att insamlingen Wappupotti, som samlar in medel för mentalhÀlsovÄrdsarbete, pÄgÄr fram till i morgon.

God internationell valborg!

 

PĂ„ valborgsdagen 1.5.2019

Styrelseordförande Tapio HautamÀki

 

 

 

Aino-lehden tulevaisuutta selvitetÀÀn

04.4.2019, heikkiisotalo

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan julkaiseman Aino-lehden nykyinen pÀÀtoimittaja lopettaa tehtÀvissÀÀn toukokuun Ainon julkaisun jÀlkeen. AYY:n hallitus tulee esittÀmÀÀn huomisessa kokouksessaan Aino-lehden tulevaisuudesta pÀÀttÀvÀlle edustajistolle, ettÀ Aino-lehti jÀÀ toimitustauolle vuoden loppuun asti. Toimitustauon aikana selvitetÀÀn, millainen Aino-lehden tulevaisuus tulee olemaan. YhteisössÀ on herÀnnyt jo keskustelua siitÀ, mitÀ esitys tarkoittaa.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on vastuullinen työnantaja. Emme halua joutua tilanteeseen, jossa uuden pÀÀtoimittajan rekrytoimisen aikana spekuloidaan lehden olemassaoloa. Kuluneen kuukauden aikana tapahtunutta valmistelua ei ole haluttu tuoda julkiseen keskusteluun, sillÀ keskustelut Aino-lehden nykyisen henkilöstön kanssa ovat olleet kesken.

Tilanne, jossa pÀÀtoimittajan paikkaa ei ole tÀytetty, tarjoaa mahdollisuuden aidosti selvittÀÀ, miten jÀsenmaksulla kerÀtyt jÀsenmaksutulot kÀytetÀÀn jÀsenten kannalta ihanteellisella tavalla. SelvityksessÀ selvitetÀÀn ainakin: i) jatketaanko nykyisenmuotoista lehteÀ, ii) toteutetaanko journalistista tehtÀvÀÀ eri formaatissa tai iii) tehdÀÀnkö lehteen kuluvilla resursseilla jotain muuta. SelvitystÀ asiasta ei ole vielÀ tehty, joten lopputulosta emme tiedÀ.

Lopullisen pÀÀtöksen julkaisutauosta tekee AYY:n korkein pÀÀttÀvÀ elin edustajisto. Edustajisto edustaa koko Aalto-yhteisöÀ, ja on sÀÀntöjemmekin puolesta oikea paikka kÀsitellÀ Aino-lehteÀ koskevia asioita.

Tapio HautamÀki

Hallituksen puheenjohtaja

tapio.hautamaki (Ă€t) ayy.fi, 040 757 9629

HÀlsningar frÄn St. Michel!

08.3.2019, hennapalonen

Det nya Äret har börjat med fart hÀr i St. Michel dÄ föreningarnas nya styrelser tagit emot sina roller och vant sig vid sina nya ansvar. Jag har studerat hÀr i St Michel i ett halvÄr nu. Under den hÀr tiden har det blivit klart att vÄr intensiva gemenskap har en stark identitet. Trots vÄr ringa storlek Àr vi stolta och oursÀktande och uppskattningen av traditioner Àr pÄ topp i vÄr gemenskap.

I St. Michel anses relationerna med övriga skolor viktiga och vÀrda att vÀrna om. Jag tror inte att jag Àr den enda som anser att studier till sin grundnatur att söka nytt och utmana gammalt. DÀrför upplever jag att studieÄren berikas genom att bekanta sig med andra studentföreningar och studieorter och ger en rikare erfarenhet bÄde för en sjÀlv och andra.

Vintern nÀrmar sig sitt slut men innan det Àr dags att sucka av lÀttnad och rikta blicken mot vÄren Àr det Ànnu dags för eldprovet för de nya aktörernas: Mikkeli Roiad Trip som ordnas lördag 9.3.

Mikkeli Road Trip Ă€r ett evenemang med tvĂ„hundra deltagare och en tredjedel av studerandena pĂ„ campuset deltar pĂ„ sĂ€tt eller annat i genomförandet. En ansvarar för kontrollen, den andra för att leda modiga gĂ€ster som utmanar vintern genom vinterstormarna och den tredje för att inkvartera trötta hjĂ€ltar. Årets tredje största evenemang som ordnas pĂ„ Finlands minsta universitetscampus bjuder in studenter frĂ„n hela Finland pĂ„ besök till St Michel och smaka pĂ„ en liten del av den lokala studerandekulturen.

St. Michels identitet och anda förtÀtas i evenemanget. Ett ordpar som Àr centralt för evenemanget och som blivit en klisché men ÀndÄ Àr meningsfullt Àr Mikkeli Spirit. Vi kommer inte lÀngre ihÄg nÀr evenemanget ordnades för första gÄngen men vi Àr sÀkra pÄ att nÀstan alla önskar att den fortsÀtter lÄngt in i framtiden.

Den hÀr bloggtexten mÄ fungera som ett litet fönster mot Aaltouniversitetets folk i St Michel. Vi önskar att det hÀr inte Àr den enda hÀlsningen frÄn St Michel som ni fÄr, Äret har ju bara börjat. Det kvarstÄr mycket att berÀtta om sÄsom studenternas kontaktkulmination, Valborgen, och via sommaren mot gulisar som fyller hösten. Men vi ska Äterkomma till de hÀr senare. Nu entusiastiska mot Mikkeli Road Trip och vÄren!

Simo Halme, Chefredaktör, Probba ry

Ett politikens superĂ„r pĂ„gĂ„r – vad borde diskuteras?

04.3.2019, rosavaisanen

Det pÄgÄende Äret 2019 kan karakteriseras som ett politikens superÄr. I april blir det riksdagsval och genast i maj Àr det dags för Europaparlamentsval i alla medlemslÀnder i EU samtidigt. Under andra halvÄret kommer eventuellt Àven det första landskapsvalet att hÄllas om riksdagen godkÀnner inrÀttandet av 18 nya landskap i samband med social- och hÀlsovÄrdsreformen.

KÀrnan i samhÀllsdebatten kommer att utgöras av EU.  Det  garanteras av  valdebatterna, den kraftfulla Brexit-situationen och Finlands ordförandeskap i EU som börjar i juli. Finland kommer att lotsa EuroparÄdet som representerar medlemslÀnderna under en tid dÀr kommissionens sammansÀttning och arbetsprogram bildas.

EU har en stor betydelse för finlÀndarna och internationella företag som verkar i landet. En vÀsentlig del av lagstiftningen som genomföra i Finland fÄr sin början i Bryssel. Med en reglering pÄ EU-nivÄ strÀvas att skapa enhetliga spelregler och marknader för hela unionen samt att sÀkra fri rölighet för mÀnniskor, saker, tjÀnster och kapital mellan medlemslÀnderna. SÄ kan man bl.a. undvika tunga tillstÄnds- och tullförfaranden.

Internationella handelsavtal, regler för hur den inre marknaden fungerar och ÄtgÀrder mot klimatförÀndringar som EU överenskommit, kan skapa nya marknader för andra, men för en del företag kan den nya förordningen innebÀra slutet pÄ en traditionell affÀrsmodell. Att identifiera och pÄverka politiska risker har blivit en konkurrensfaktor för företagen.

Politikens och regleringens inverkan pÄ företagens vardag ökar. DÀrför mÄste Àven handelsstuderande fÀsta uppmÀrksamhet vid reglering och politiska risker. Regulatorisk know-how Àr definitivt till nytta Àven för framtida arbetsuppgifter. Ett bra exempel Àr Aalto-universitetets studentkÄr som sommaren 2018 bekantade sig med lobbiningen i Bryssel genom att besöka ett internationellt föregÄngarföretag i pÄverkning och lobbning; FleishmanHillard. I Finland representeras kedjan av Eurofacts Oy.

Under valet Àr det dags att pÄverka. Saker som man anser Àr viktiga bör tas upp och sÄledes pÄverka valdebatten, vare sig det Àr frÄga om företag eller studerande. Man kommer sÀkert att lyssna pÄ dem som har mycket att sÀga och vÀlgrundade argument!

 

Simo Hiilamo

Senior konsult

Eurofacts Oy

A Quick Dive into the Diverse World of Healthcare Information Systems

22.2.2019, ottobergius

Sanni Pajarinen is an interdisciplinary student at Tampere University who works as a Technical Documentation Specialist at Tieto Healthcare and Welfare unit in Tampere. Her job focuses on translating the contents of Tieto Lifecare patient information system and other healthcare documentation into English for international markets. Sanni also helps to create uniform and effective terminology for everyone working in the healthcare domain of Tieto.

 

Gaining insight

Tieto – as we all know – is an incredible combination of different expertise and talent. Not only that, Tieto brings together people from different nationalities and cultures. I myself have gained personal insight into Tieto’s healthcare business and company culture since I started as a Technical Documentation Specialist summer trainee this year. In fact, healthcare forms a unique cluster of professional diversity inside Tieto – one where nurses, doctors and other healthcare professionals can meet programmers, ICT professionals and business experts. For me, the interesting question was, what happens when all these individuals are teamed up and what language do they use professionally and culturally?

Testing is caring

Still, no matter how serious the condition or emergency is, misunderstandings cannot be avoided in the language of the healthcare branch. To test the usability of any healthcare system, you need to create test patients and simulate real-life procedures on them. This can be really intense, because healthcare software development testing includes making new babies, terminating test patients and having patients bouncing here and there, trying to make it to the operation room with no luck. No wonder, s

Humor aside, there has always been a profound sense of caring and humanity present in my work. The people working in Tieto Healthcare spend countless hours trying to provide even better systems and functions for the healthcare professionals out there in the field.

And I was always amazed by how my team tested the system relentlessly to improve a single application, whether it was home care, emergency care or maternal care. I never saw them become frustrated or give in. Instead, they tackled every programming challenge as if they were dealing with a new patient arriving for a doctor’s appointment. What made this especially impressive is that not all my colleagues are healthcare professionals.

Healthy teamwork

So far, my experience at Tieto has been about combining the two worlds of tech and healthcare, as well as witnessing remarkable multi-professional teamwork. When I started at the beginning of the summer, I wanted to complete my internship richer in experience and knowledge.

Now, as I continue working part-time at Tieto, I feel like I’ve definitely reached my goal. Tieto has taught me to believe in myself and embrace all my qualities, because not everyone has to be a tech expert – or a doctor. That’s why we work together.

Aaltogemenskapens viktigaste resurs Àr mÀnniskorna och deras varierande bakgrunder

17.12.2018, hennapalonen

Studentgemenskaper har alltid varit viktiga för mig, och deras betydelse i studenternas liv Àr stor. De Àr gemenskaper dÀr man vÀxer som mÀnniska, lÀr sig nya saker, lÀr kÀnna nya mÀnniskor och fÄr uppleva en unik kÀnsla av samhörighet. Under hösten har jag haft förmÄnen att lÀra kÀnna Aaltogemenskapen i samband med strukturprojektet. Jag har fördjupat mig i gemenskapens uppkomst, strukturerna den bygger pÄ i dag och framför allt hurdana mÀnniskorna Àr som gör Aaltogemenskapen sÄ unik. Det har varit en glÀdje och en Àra att möta medlemmarna i gemenskapen, lÀra sig av dem och under hela hösten utföra ett viktigt arbete i den hÀr gemenskapen.

Jag har trÀffat tiotals frivilliga, föreningsfunktionÀrer, delegationsmedlemmar och alumner och fÄtt höra mycket om vilken viktig och unik gemenskap den Àr och hur mycket den betyder för medlemmarna. Samtidigt har jag ocksÄ fÄtt höra om de utmaningar som medlemmarna upplever och som strukturprojektet förhoppningsvis ska lösa. Enligt de enkÀter, intervjuer och samtal jag genomfört Àr de största utmaningarna den upplevda ojÀmlikheten, frivilligfÀltets ologiska struktur och den otillrÀckliga föreningskategoriseringen.

Mitt mÄl har varit att involvera gemenskapens medlemmar sÄ mycket som möjligt, och under hösten har jag blivit positivt överraskad av mÀnniskornas mod att tala högt ocksÄ om svÄra saker, bÄde fördomar och ojÀmlikhet. Jag Àr sÀrskilt tacksam över att sakerna diskuterats konstruktivt och Àrligt pÄ de olika tillstÀllningarna.

Jag tycker att Aaltogemenskapen Àr unik eftersom den sammanför olika studentkulturer som har egna fina traditioner och viktiga evenemang. I samtalen med gemenskapens medlemmar har jag mÀrkt att mÄnga inte vet tillrÀckligt om varandras kulturer, men att alla har viljan att lÀra kÀnna varandra bÀttre. Det finns en vilja att samtidigt bÄde skapa en gemensam kultur och hÄlla fast vid och föra fram den egna kulturens sÀrdrag, men Ànnu finns kanske inte tillrÀckligt mÄnga platser som genuint sammanför de olika kulturerna och mÀnniskorna.

VÄren blir en speciell tid för Aaltogemenskapen eftersom ocksÄ magisterstuderandena inom det ekonomiska omrÄdet kommer att flytta till campuset i OtnÀs. DÄ kommer Aaltostudenterna att studera endast pÄ campusen i OtnÀs och S:t Michel. Ett stort gemensamt campus för största delen av studenterna och de lösningar som tagits fram under strukturprojektet kommer att göra gemenskapen Ànnu enhetligare. Projektet har avancerat snabbt under hösten, men det finns mycket kvar att göra och dÀrför fortsÀtter mitt arbete pÄ vÄren.

En viktig resurs i Aaltogemenskapen Àr mÀnniskorna med varierande bakgrunder som alla pÄ sitt unika sÀtt vill vara med och bygga upp gemenskapen. MÀnniskor som aktivt vill utveckla sin gemenskap kommer stÀndigt pÄ nya idéer och vidtar ÄtgÀrder för att förverkliga dem. Jag ser fram emot att fÄ fortsÀtta med projektet tillsammans med de hÀr mÀnniskorna och delta i utvecklingen av gemenskapen.

Text: Elina Nieminen

Elina Nieminen. Kuva: Aino Korpinen

HÀr kan du lÀsa om hur projektet avancerat hittills (pÄ finska): (https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=40468584&preview=/40468584/40468654/2018_11_L13_SV_ratkaisuvaihtoehdot_taustamuistio.pdf )

MÄlet med gemenskapsstrukturprojektet Àr att med hjÀlp av enkÀter, intervjuer och samtal reda ut hur samarbetet mellan studentkÄren och dess föreningar och Aaltogemenskapens strukturer kan utvecklas sÄ att slutresultatet Àr en Ànnu enhetligare studentgemenskap dÀr studenterna vid de olika högskolorna beaktas mer likvÀrdigt Àn tidigare. Projetket inleddes i början av augusti och fortsÀtter pÄ vÄren.

Kulttuuri on taidetta, elÀmyksiÀ ja ainutkertaisia kokemuksia

07.12.2018, ottobergius

Tervetuloa Espooseen artsilaiset ja pian myös kauppakorkeakoulun maisteri- ja jatko-opiskelijat.

RyhmÀnne tulee varmasti sopeutumaan hyvin monikulttuuriseen kaupunkiimme. Espoossa voi kuulla jo nyt puhuttavan kaikkiaan 122 eri kieltÀ, ja runsaan kymmenen vuoden kuluttua joka kolmas vastaantulija puhuu ÀidinkielenÀÀn muuta kuin suomea tai ruotsia. MeidÀn onkin jatkuvasti opiskeltava asukkaidemme ja asiakkaidemme tarpeita sekÀ kehitettÀvÀ palveluita monimuotoisuutta ja tulevaisuutta ajatellen. Espoolla on pitkÀt perinteet kumppanuuksien kautta toteutettaviin palveluihin. Yhteistyön ja kumppaneiden kanssa toteutetaan myös iso osa kaupungin kulttuuripalveluista.

KulttuuriEspoo 2030 on kaupunginvaltuuston hyvĂ€ksymĂ€ ohjelma, jossa linjataan kaupungin tekemistĂ€ ja tavoitteita kulttuurin ja taiteen kautta. Ohjelman visio: ”Vuonna 2030 Espoo on luova ja rohkea kulttuurikaupunki, joka tukee kestĂ€vÀÀ elĂ€mĂ€ntapaa. Eri sektoreiden vĂ€linen yhteistyö toimii ja kaupunki menestyy kokeilevalla ja uteliaalla asenteella. Kulttuuri ja taide ovat lĂ€snĂ€ kaupungin hengessĂ€, asukkaiden arjessa, fyysisessĂ€ kaupunkiympĂ€ristössĂ€ ja espoolaisessa identiteetissĂ€â€.

Meille kulttuuri on taidetta, elÀmyksiÀ ja ainutkertaisia kokemuksia. Se on yhdessÀ oppimista, vaikeiden asioiden kÀsittelyÀ ja historiaa. Haluamme edistÀÀ kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta kaikille asukkaille, sillÀ uskomme, ettÀ kulttuuri lisÀÀ hyvinvointia ja luo turvallisuutta sekÀ edistÀÀ yhteisöllisyyttÀ. Kulttuurin ja taiteen tulee olla lÀsnÀ niin arjessa kuin juhlassakin.

AYY:n uudet poliittiset linjaukset antavat kuvan aktiivisesta, rohkeasta ja ÀlykkÀÀstÀ toimijasta. OtaniemessÀ tarvitaankin energistÀ paikallista otetta alueen elÀvöittÀmiseksi, ja sen uuden identiteetin kehittÀmiseksi. Uskon, ettÀ AYY ja sen jÀsenet voisivat myös tuoda oman tÀrkeÀn lisÀn espoolaiseen kaupunkikulttuuriin laajemminkin. MitÀ jos yhdessÀ kehittÀisimme yliopistokaupunki Espoota ja meidÀn kaikkien tulevaisuutta?

Espoo on paljon muutakin kuin Otaniemi. Se koostuu viidestÀ kaupunkikeskuksesta, jotka kaikki ovat keskisuuren suomalaisen kaupungin kokoisia. Tunnetuin on varmasti Otaniemen vieressÀ oleva Tapiola, mutta myös LeppÀvaaraan, Espoonlahteen, MatinkylÀÀn ja Espoon keskukseen kannattaa uskaltautua vierailemaan. Kaikilla keskuksilla on oma identiteetti ja niiden jatkuva kehittÀminen tapahtuu yhdessÀ asukkaiden kanssa.

Sukeltakaa rohkeasti Espooseen ja kÀykÀÀ tutustumassa Karakallion ulkotaidealueeseen tai Ison Omenan monipuoliseen kirjastoon ja palvelutoriin. Tai menkÀÀ Sellosaliin kuuntelemaan poppia. Kun kesÀ tulee, hypÀtkÀÀ saaristoveneeseen ja kÀykÀÀ upouudessa Pentalan saaristomuseossa tutustumassa luontoon, lampaisiin ja saaristoelÀmÀÀn.

Olkaa kuin kotonanne ja kotiutukaa Espoossa.

 

Susanna Tommila

Kulttuurijohtaja, Espoon kaupunki

Giant Leap -projct – Rainmaker

04.12.2018, ottobergius

“Are you our rainmaker for the upcoming summer, literally?” was the humorous question that drew me in last spring. The task was to analyze, prototype, and test different methods in order to create a proposal for rain measurement reference. At the university, I was fascinated by the cloud physics course, and this was the perfect Giant Leap -project to develop even deeper understanding of the topic.

Having a background in meteorology gave me a strong basis on cloud formation theory, rain and its measurement. However, the practical setup construction created a new aspect to the topic. The project challenged me to think beyond the limits of meteorology and to utilize my technology-related skills and even my personal life experience. This project pointed out that know-how of different fields can lead to surprising outcomes.

In the picture above, you can see one of my highlights in Vaisala. After the Giant Leap summer I continued to work as Master’s thesis worker in Vaisala and constructed the rain generator with the help of an automation expert. The power of cooperation is clearly present in different projects in Vaisala. The community has a tremendous set of people with different backgrounds. In Vaisala’s interdisciplinary environment, I can learn something new every day.  And that’s not all – from time to time there are possibilities to visit our customers and learn their needs for the future.

Climate change and climate change adaptation are the key factors to be acknowledged when planning business for future. Since climate change and the atmosphere are themes that impact everyone globally, Vaisala is part of different international instrumentation projects. Vaisala’s solutions help tackle some of the most crucial issues our time – topics that are very important to me personally as well – and enable companies and decision makers to make better-informed decisions based on reliable measurement data.

The Giant Leap -project itself felt really meaningful for me, because the need for artificial rain to test, maintain and develop rain measurement instrumentation was evidenced especially during this summer – the driest summer in decades. So I literally became the rainmaker for the summer! All in all, it has been a pleasure to work with a meaningful Giant Leap project and develop it even further with a growing research network.

 

Giant Leap is Vaisala’s internship program for students in a university or polytechnic. We’ll hire up to 20 students for a period of three months over the summer to our head office in Vantaa Finland and our US head office in Louisville, Colorado. As a Giant Leap intern, you’ll work either individually, in pairs or together with experienced Vaisala employees on real-life projects that have genuine business relevance.

 

Challenging but also rewarding, the program is designed for students with a variety of skills, qualities and educational backgrounds. To us, motivation and intellectual curiosity are more important than specific achievements or your line of studies. We don’t expect you to have all the answers but we hope you have lots of questions. Application period for Giant Leap 2019 is from January 10th until February 10th. Come as you are, as long as you are curious!

 

Tuition fees in Finland: My personal story

29.11.2018, rosavaisanen

Author: Kamil Marwat, Master student at Aalto University

I finished my bachelor studies in 2016 and thus my hunt for master’s degree begun. After going through several programs and universities, the master’s program at Aalto University had caught my attention the most. Finland’s excellent education reputation, her much celebrated boom in IT field and the job opportunities, Aalto University ranking — it’s one way to know, when you know nothing about a university, were all the right indicators to persuade me to choose Finland as my destination for not only next two years, but a place I would be able to call home.

I did not allow the cold, the dark and the loneliness that Finland is otherwise known for come in my way. It was an exciting idea to go to a completely new place which offers one such complete new experience.

It was year 2017 —  the unlucky year when Finland had just introduced the fee for the first time for all non-EU international students, when I began my master’s studies. The concept of paying tuition fee was not new to me, even though it was a huge responsibility and a risk to be taken in the hope of better future and thus I assumed it to be a step in the right direction of my professional career development.

It is important to note that the developing countries have purchasing power of almost 3 ratio 1, meaning one can buy as a much as 3 times in my home country with the same currency in that of Finland. So despite all the enthusiasm, it was a huge amount of money that I needed to arrange. I did not only have to arrange the tuition fee, but the amount needed for my student visa approval for one year.

As I was a recipient of 50% fee waiver scholarship — scholarship? I often wonder! No fees are now called scholarships to make us feel better, but truth be told, it does not. It does not help when you know no one pays tuition fee other than you, even those who came to Finland for master studies just a year ago from the very same country. I feel like it’s just a tool to force me into completing master’s degree in 2 years and still be thankful. I had to arrange 14 220 euros for just one year, excluding the amount it takes to pay the embassy for visa processing, buying private health insurance and other costs incurred during this process.

I as a student, who just graduated with bachelor’s degree, only had my parents to look up to and my relatives to borrow loan from. Not everyone is rich enough to have this huge amount at their disposal. My parents worked their lifetime to build a house that we, me and my siblings, would eventually inherit. It was my only and last resource to pay for my tuition fee. Real estate property requires time to be sold, and I was running out of time, so for now I turned to relatives to borrow loan form with a promise to return this amount soon as our house is sold.

As I began my studies, and met more and more people, I realized how expensive it is for me to study in Finland. I did not have as much freedom to choose a course outside my study plan. Failure was not an option. I couldn’t afford taking ECTs less than 60 in the first year, less than 30 ECTs in a semester and less than 15 ECTs in one period. I had to do it at all cost, and so did I. And thus it happened at the cost of my social, mental and physical well-being. From being happy and excited, socializing and attending events during the orientation week, to restricting myself to lecture hall, the study hub and my room only. It all happened during a span of few weeks only. Having paid so much tuition fee, I felt like betraying my parents for not giving full time — all of my time, to my studies only. It was a huge responsibility. Did my friends feel as much pressure? I do not think so. With each passing month, the feeling of regret for putting so much at stake started to grow inside me.

Finland was always in the news for having an ideal education model, where students are not pressurized and yet still outperform others. It was a role model the world was to follow and learn from. Where competition was discouraged, and collaboration was encouraged. But sadly enough, my experience has been on the contrary. I was put in a tough competition against time for my money. Learning lost a meaning for me, it was all about numbers. I needed to get the right numbers on the right time in the right order.

Unsatisfied with myself, not able to find summer job, I had to fly back to my home country during my first year. It wasn’t a choice that I made happily, but forced into. Who wouldn’t want to gain experience and earn during summer, and that too in Finland? With much of what I experienced, I wasn’t sure whether it is even worth to continue my studies and pay the tuition fee for the next year.

Having set the deadline for us i.e. July 2019, I am not even sure whether I am even wanted in this country. How can I find time, as well as the motivation, to learn the Finnish language in such conditions, which in turn reduces my chances to integrate, when I will have to leave in case I don’t find a job before I graduate? And graduate I must by July 2019.

Finland does no longer seem to be a choice one could strongly enough recommend to prospective students from non-EU. But we must work together, and there is still time to change that.